Pludselig blev han dømt ude

Store op- og nedture prægede Naser Khaders år i Folketinget. Flere kvinder anklagede ham for seksuelle krænkelser. 1. juli fylder han 60 år

Udgivet Opdateret

Han kom ind i dansk politik som en mand, der kunne bygge bro i den stadig mere ophedede udlændingedebat, der eskalerede under Muhammedkrisen.

Men Naser Khader, som lørdag 1. juli fylder 60 år, endte med at blive væltet omkuld under MeToo-bølgen.

- Jeg er rystet over, at bevisbyrden er vendt på hovedet, så jeg skal dokumentere min uskyld omkring hændelser, der påstås at have fundet sted for op til 21 år siden, skrev Naser Khader i august 2021 på Facebook.

Her meddelte han, at han meldte sig ud af De Konservative.

Ville blive ekskluderet

Partiet havde på det tidspunkt allerede besluttet sig for at ekskludere ham, efter at en række kvinder var stået frem med anklager om seksuelle krænkelser fra Naser Khaders side.

Han opgav senere at føre injuriesager mod kvinderne.

Han fortsatte som løsgænger i Folketinget frem til valget 1. november sidste år.

Her blev der formentlig sat et definitivt punktum for en politisk karriere, der var mere begivenhedsrig end de flestes.

Naser Khader, som 1. juli fylder 60 år, nåede at repræsentere De Radikale, Ny Alliance, Liberal Alliance og De Konservative i Folketinget. Han begyndte som et stort håb, men oplevede flere hårde fald fra tinderne, inden han sagde farvel til Folketinget i november sidste år. (Arkivfoto).
Naser Khader, som 1. juli fylder 60 år, nåede at repræsentere De Radikale, Ny Alliance, Liberal Alliance og De Konservative i Folketinget. Han begyndte som et stort håb, men oplevede flere hårde fald fra tinderne, inden han sagde farvel til Folketinget i november sidste år. (Arkivfoto).

Født i Syrien

Naser Khader kom til verden i Damaskus i Syrien, men flyttede tidligt med familien til Danmark.

Som ung arbejdede han som arabisk tolk og oversætter, og han arbejdede i DR som konsulent.

Sideløbende uddannede han sig til cand.polit. på Københavns Universitet.

Valgt til Borgerrepræsentationen

I 1997 blev han valgt til Borgerrepræsentationen i København for De Radikale, og to år senere forsøgte han uden held at komme i Europa-Parlamentet.

Det politiske gennembrud kom i løbet af hans seks år som folketingspolitiker for De Radikale fra 2001.

Ikke mindst da han i 2005 forsvarede Jyllands-Postens Muhammedtegninger, som sendte Danmark ud i en krise på internationalt niveau.

Medstifter af Ny Alliance

Sammen med Gitte Seeberg og Anders Samuelsen stiftede Naser Khader i 2007 Ny Alliance.

Partiet havde i begyndelsen stor medvind i meningsmålingerne, men måtte nøjes med fem mandater ved folketingsvalget samme år.

Dokumentarfilmen "Dagbog fra midten" viste senere i tåkrummende sekvenser, hvordan der var store uenigheder mellem stifterne, og hvordan partileder Khader havde meget svært ved at skære igennem.

I 2009 sagde Naser Khader farvel til Ny Alliance, der i mellemtiden havde skiftet navn til Liberal Alliance, og han blev senere medlem af De Konservative.

Sort bælte i karate

Khader repræsenterede partiet i Folketinget i flere omgange frem til den sommerdag i 2021, hvor partiet viste ham døren.

Han fuldførte valgperioden som løsgænger, og han tiltrådte derefter som senioranalytiker i den amerikanske tænketank Middle East Forum.

Naser Khader, der har sort bælte i karate, har to børn fra tidligere forhold.

Powered by Labrador CMS