Nytårstalen er en gammel tradition

Når dronning Margrethe på årets sidste søndag giver sine indspark til tingenes tilstand, så vil det være 46. gang, at det er hende, som holder talen. Traditionen har stået på i mere end 125 år.

Nytårstalen er en gammel tradition, som dronning Margrethe i år holder for 46. gang. Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix
Nytårstalen er en gammel tradition, som dronning Margrethe i år holder for 46. gang. Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

For mange danskere er det en tradition, at det første, der sker, når man mødes i anledning af nytåret, det er at man skal se dronningens nytårstale klokken 18.

Når Margrethe sætter sig i kontorstolen og kigger ud mod sit folk via et par kameraer placeret på Amalienborg Slot, så er det 46. gang, at hun prøver det.

Og nytårstalen er en gammel tradition.

Traditionen kan ifølge Kongehuset.dk spores helt tilbage til 1880’erne, hvor Christian 9. kaldte seancen for en “skåltale for fædrelandet”.

Transmitteret i radioen fra 1941

Under Frederik 8. begyndte de landsdækkende aviser at trykke talen, og i 1941 – fortsat med Frederik 8. som regent – blev talen første gang transmitteret i radioen.

Dengang blev talen holdt i forbindelse med det lige så traditionsrige nytårstaffel nytårsdag, og altså ikke på årets sidste dag, som vi kender det.

Det fjernsynsapparaterne så småt begyndte at indfinde sig i de danske stuer, blev det besluttet, at talen skulle transmitteres i både radio og tv på nytårsaften.

Sendes ud til hele kloden

Og det er faktisk bare syv år siden, at dronningens nytårstale for første gang blev transmitteret globalt.

Det skete via dr.dk, og dermed fik danskere, der enten er bosiddende i udlandet eller blot udrejst midlertidigt – mulighed for at følge talen direkte.

Talen rundes altid af med ordene ”Gud bevare Danmark”. Også det, er en tradition, som dronningen har overtaget fra sine forfædre.

Taffel og kur i det nye år

I dagene efter nytår holdes nytårstaffel og nytårskure, hvor repræsentanter fra forskellige organisationer med mere har mulighed for at  kan ønske godt nytår.

Nytårskurenes oprindelse kan ifølge Kongehuset.dk ikke præcist dateres, men allerede i 1600-tallet omtales begivenhederne som en gammel skik.

I Det Gule Palæ kan besøgende i øvrigt skrive hilsner til dronningen på særlige gratuleringslister.

Powered by Labrador CMS