Nu opfyldes prins Henriks allersidste ønske

Dele af prins Henriks jade samling samt hans samling af afrikansk masker og skulpturer skal under hammeren.

Udgivet Opdateret

I forbindelse med boopgørelsen efter prins Henriks død har Kongehuset besluttet, at sætte dele af prinsens jadesamling samt hans samling af afrikanske masker og skulpturer skal sælges, skriver Kongehuset.

Ifølge Kongehuset skal samlinger sælges, da det var et ønske fra prinsens side, og fordi det var skrevet ind i hans testamente. Hos auktionshuset Bruun Rasmussen er Alexa Bruun Rasmussen mere end begejstret for at få en yderst unik samling til salg hos auktionshuset.

– Man kan forvente rigtig mange genstande og det er ting, hvor der har været en passioneret samler bag. Det er passionen, der gør sig gældende i den her samling. Vi har tidligere haft samlinger til salg, men her er den personlige begejstring, der tydeligt skinner igennem, forklarer Alexa Bruun Rasmussen til Kendte.dk.

Samlingens størrelse alene gør, at auktionen vil foregå som traditionelle auktioner, netauktioner og direkte auktioner.

– Vi har bestemt jader og afrikanske masker til salg, men aldrig i dette omfang, men derfor vil auktionerne også være fordelt i både onlineauktioner og i vores auktionshus på Bredgade, forklarer Alexa Bruun Rasmussen til Kendte.dk.

Beholder dele

Det er dog ikke den fulde samling, der skal sælges på auktion hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Forud har familien udvalgt enkelte genstande, som ikke skal sælges, og derved bliver i familien.

Det er også besluttet at beholde det udvalg af jader og afrikanske værker, som allerede er regentparrets slot Château de Cayx i Frankrig.

Udstillet før

Det fulde antal af prinsens samling består af mere end 6000 genstande. Dele af hans samlinger har før været udstillet, senest i 2017 hvor Museet på Koldinghus åbnede udstillingen Himmelstenen, hvor gæster kunne se prinsens orientalske jadesamling.

– Det er altid konfidentielt, hvem der er vores sælgere, men det er typisk for auktionsbranche, at man ikke siger, hvem der er sælgeren. Men her har vi muligheden. Det koster jo ikke noget at se, hvad det er, at de royale sælger, men vi er meget glade for at få mulighed for at løse opgaven med denne auktion. Der er åben for alle i hele verden, der deler prinsens interesse, som måtte have interesse i samlingen, uddyber Alexa Bruun Rasmussen.

Auktionen påbegyndes i august i år, og en del af provenuet vil gå til både Kronprinsparrets Fond og Nikolai og Felix Fonden.

En særlig oplevelse

For auktionshuset Bruun Rasmussen er det en ganske særlig mulighed at sælge en royal samling. Og den store samling af genstande gør, at Alexa Bruun Rasmussen glæder sig til at få et billede af, hvem der måtte have en interesse i samlingen

– Vi glæder os bestemt til at se, hvad det er for en type byder, der kommer. Er det en samler? Er de fra indland og udland? Det er altid med sommerfugle i maven, at man som auktionarius står ved hammeren, siger Alexa Bruun Rasmussen.

Men om det er hende selv, der skal stå for auktionen vides endnu ikke. Her er det stadig faderen Jesper Bruun Rasmussen, der bestemmer slagets gang.

– Det er stadig min far, der laver protokollen for, hvem der står ved hammeren. Men jeg vil da forvente, at han selv tager et par numre, mens jeg også vil. Men det er endnu ikke bestemt, afslutter Alexa Bruun Rasmussen.

Powered by Labrador CMS