Nu er den gal igen: Der mumles i tv-serie

Utydelige replikker præger dramaserien ”Liberty”, lyder det fra seere. Det er ikke første gang, DR får den kritik. Et ideal om realisme præger branchen.

Utydelige replikker præger dramaserien ”Liberty”, lyder det fra seere. Foto: Aske Alexander Foss/DR.
Udgivet Opdateret

Hver søndag aften kan danske tv-seere i øjeblikket rejse til Tanzania med skuespillerne Sofie Gråbøl, Carsten Bjørnlund og Anton Hjejle, når dramaserien ”Liberty” sendes på DR1.

Sådan skulle det i hvert fald være, men nogle af dem, der gerne ville rejse med, må opgive, skriver Kristeligt Dagblad.

For selvom de med fjernbetjeningen solidt placeret i hånden skruer op og skruer op for tv’et, kan de simpelthen ikke høre, hvad der bliver sagt.

“Lyden er ekstremt dårlig”

En af dem, der er udfordret, er Jan Olsen fra Værløse, der i et læserbrev til dagbladet Politiken skriver følgende:

– Lyden i de fleste danske serier på DR 1 er ekstremt dårlig. Jeg kan ikke tro, at det ikke er muligt at gøre den bedre. (…) Nu er selv min kone, som hører særdeles godt, begyndt at klage over, at skuespillerne i ’Liberty’ mumler, så der må skrues højt op.

Samtidig henviser Jan Olsen til det utrolige i, at tv-serien ”Matador”, der blev sendt første gang i 1978, har bedre lyd.

Flere serier har haft dårlig lyd

Det er langtfra første gang, en DR-dramaserie kritiseres for dårlig lyd.

Sådan har det også været med tv-serier som ”Borgen” og ”Forbrydelsen” og ikke mindst søndagsdramaet ”Arvingerne”, der for skuespillernes mumleri mødte massiv kritik fra seere.

Flere gange har det også lydt fra DR, at man ville komme lydproblemerne til livs – blandt andet i 2013 og 2015, hvor lydkampagner blev sat i gang.

Og sidste efterår, da ”Herrens Veje” rullede over skærmen, lod det rent faktisk til, at noget var forandret.

For lyden og skuespillernes tydelige replikker i serien om præstefamilien blev flere steder fremhævet for at gøre op med de seneste års drama-mumleri.

Så nu er spørgsmålet, hvorfor der igen er dårlig lyd og mumlende skuespillere i en DR-dramaserie?

Forsker: -To ting spiller ind

Ifølge Jakob Isak Nielsen, der er lektor og forsker i tv-serier ved Aarhus Universitet, handler det overordnet om to ting: små højtalere og skuespillernes stil.

– Hjemme i stuerne har man ikke nødvendigvis et stort surround-sound-højtaler-system, og i fladskærmsteknologien er der ikke gjort meget ud af lyden. Det har været DR’s egen anke, siden fladskærmene kom til. Men i dag opstår der også problemer, fordi man skal lave lyddesign, der er afstemt til de mange forskellige typer platforme, som serierne ses på. Lyddesignet skal kunne fungere på computere, tablets, mobiltelefoner og til produkter fra 27 forskellige fabrikanter, og det gør det svært, siger Jakob Isak Nielsen til Kristeligt Dagblad.

En anden side af sagen er, at det rent faktisk kan være et bevidst valg, at skuespillerne mumler deres replikker.

– Måden, man artikulerer og udtaler replikker på, er et kunstnerisk valg. Fra 1990’erne kom den generation af skuespillere, som har været med til at tegne en ny guldalder inde for både film og tv, og de anlagde en mere naturalistisk måde at spille på, mens den ældre skuespillergeneration havde en anden opfattelse af, hvad godt skuespil var, og nok var mere rundet af en teater- og revypræget tradition, hvor tydelig diktion var helt indgroet. I DR-serien ’Rejseholdet’ kan man tydeligt høre den forskel, når man holder Mads Mikkelsens mumlende replikker op mod seriens ældre skuespillere og skuespillerinder, siger lektoren til avisen.

Du kan se serien “Liberty” hver søndag klokken 20 på DR1.

Powered by Labrador CMS