Nu bor der en kongelig i Lego-familiens tidligere hjem

Teddy Bear Art Museum, eller Bamse-museet som det kaldes af de lokale, har flere end 1.200 lækre, bløde beboere. En af dem har royale rødder.

Udgivet Opdateret

Tilbage i 1959 byggede Godtfred Kirk Christiansen, manden bag Lego-klodsen, og hans hustru Edith en ny og ganske betragtelig villa på Systemvej i Billund. Her skulle de bo sammen med deres tre børn. Dengang havde de næppe forestillet sig, at boligen en dag skulle komme til at fungere som et museum og beboes af lækre, bløde bamser.

Men sådan forholder det sig rent faktisk. Deres førstefødte, datteren Gunhild Kirk Johansen, har nemlig åbnet et bamse- museum, Teddy Bear Art Museum, i hjemmet hvor hun tilbragte de fleste af sine teenage-år.

Artiklen fortsætter under videoen


Gunhild Kirk Johansen har gennem de seneste 14-15 år været en ivrig samler af bamser og har i dag 700-800 eksemplarer. Det var dog ikke hende selv, men to ligesindede, Gitte og Johnny Thorsen, der fostrede ideen til et museum. Et par hun kender via deres fælles interesse for bamser og som siden museet åbnede dørene for publikum, til dagligt tager hånd om musset.

I galleriet over artiklen kan man se billeder af huset samt udstillingen.

– Museet er helt klart Gittes og Johnnys fortjeneste. De brændte virkelig for det og var allerede langt med tankerne, da jeg kom ind i billedet og sagde ja til at være med, fortæller Gunhild Kirk Johansen til Newsbreak.dk.

Ændrede planer

I første omgang var det slet ikke planen, at Lego-familiens tidligere hjem skulle danne rammerne om museet.

– Vi ledte efter egnede faciliteter i Billund. Dog uden den store succes. Men det lykkedes til sidst at leje nogle lokaler i midtbyen og alt blev kørt i stilling til, at det var der, vi vil skulle starte. Der var endda lavet plantegninger, forklarer Johnny Thorsen.

Men omstændighederne gjorde, at der bød sig en anden mulighed. Edith Kirk Christiansen, der havde boet alene i huset på Systemvej siden sommeren 1995, hvor Godtfred Kirk Christiansen døde, gik bort den 22. december 2015. Dermed stod den store villa tom.

– Det var faktisk min bror, Kjeld (den nuværende Lego ejer, red.), der spurgte, om det ikke var en ide at bruge mors hus til museet. Jeg havde selv tænkt tanken, men havde ikke nævnt det for nogen, fortæller Gunhild Kirk Johansen.

Måtte knibe sig i armen

Da den ide blev præsenteret for Gitte og Johnny Thorsen, måtte de lige knibe sig engang i armen.

– Det var en drøm, jeg ikke engang havde turdet tænke på at drømme, siger Johnny Thorsen.

Men sådan blev det og efter en nænsom renovering og mindre udvidelse, var museet klar til at åbne den 20. maj 2018. Nænsom forstået på den måde, at mange materialer fra huset er blevet genbrugt til for eksempel bordplader og diske og adskillige af de oprindelige møbler bliver brugt i museet. Blandt andet er Edith Kirk Christiansens stue møbleret med hendes egne møbler.

Præget af leg og kreativitet

Lego-familien har altid været en del af bybilledet i Billund, men selv om hjemmet ofte, ikke mindst lige efter det blev bygget, er blevet benyttet i forbindelse med besøg af forretningsforbindelser, har det også altid været familiens fristed.

Alligevel er Gunhild Kirk Johansen ikke i tvivl om, at hendes forældre ville have have bakket op om at omdanne huset til et museum.

– Vores hjem har altid været præget af aktivitet, kreativitet og leg. Min mor var også selv lidt af en samler. Hun var blandt andet med inde over, da der blev indkøbt dukker til dukkesamlingen i Legoland og samlede selv på både dukker og sølvskeer. Hun gik også meget op i at bevare fotos af familien og havde omkring 70 store fotoalbum stående i en reol, fortæller Gunhild Kirk Johansen.

Flere end 1.200 bamser

Museet er 776 kvadratmeter stort og i udstillingen er der flere end 1.200 bamser. Langt de fleste tilhører Gunhild Kirk Johansen, en stor del er Gitte og Johnny Thorsens samling af kunstnerbamser og en del er indkøbt til museet. Desuden har en af verdens mest anerkendte producenter, tyske Steiff, udlånt 189 enheder fra deres arkiv i Tyskland. Denne specialudstilling slutter i december.

Også nogle af Gitte Thorsens egne bamser er med. Hun er selv en af branchens helt store navne og har syet flere end 400 eksemplarer. Hun har fire gange vundet en pris indenfor produktion af bamser, der svarer til filmbranchens Oscar. Prisen hedder ‘Golden George’, og uddeles én gang om året.

Helga og Alfonzo

Umiddelbart kan Gunhild Kirk Johansen ikke pege på en yndligsbamse i sin samling. Der er dog alligevel én, Helga, der har en helt særlig plads i hendes hjerte. Det er nemlig den første af ialt 10 bamser, hun selv  har lavet.

En af museets beboere er iøvrigt Alfonzo, som har en helt speciel historie. Den har nemlig tilhørt den russiske prinsesse Xenia, der var datter af storhertug George Michaelovitch. Bamsen kom til at betyde særligt meget for prinsessen, da hendes far, som havde givet hende bamsen i julegave i 1908, blev henrettet i 1919.  Gunhild Kirk Johansen har købt den af engelske Ian Pout, der selv købte den på en Christie´s auktion i London i 1989 for svimlende 12.100 Engelske pund. Hvad hun har givet for den, holder hun helt for sig selv.

Ud over de mange bamser finder man også dele af Edith Kirk Christiansen dukkesamling og sølvskeer i udstillingen. Museet byder desuden på en butik og en café, ligesom de besøgende også har adgang til den smukke have, der omkranser huset.

Powered by Labrador CMS