Motorsportsrivaler mødes i dokumentarfilm

Jason Watt i gokart. Privatfoto.
Udgivet Opdateret

Lørdag den 2. april har DR 2’s temalørdag premiere på Rivaler på racerbanen – en medrivende dokumentarfilm om tre af Danmarks allerstørste racerkørere fra den gyldne motorsportsgeneration. Filmen, der er redigeret og tilrettelagt af to kvinder, viser, at motorsport er meget andet end benzin og rå motorkraft.

I Rivaler på racerbanen fortæller de tre store personligheder, Jason Watt, Jan Magnussen og Tom Kristensen, for første gang om den lange rejse fra gokarten til de største sejre – om deres venskab og indbyrdes rivalisering.

Jason Watt: ”Som dansker kørte Tom, Jan og jeg jo ikke bare mod alle de andre derude – vi kørte jo om danskernes gunst – vi kørte jo om at være den bedste.”

Jason Watt, Jan Magnussen og Tom Kristensen var den gyldne trio, der kørte motorsporten direkte ind i danskernes hjerter. De begyndte karrieren på samme tid, de er jævnaldrende, ekstremt talentfulde og superambitiøse.

Dokumentaren handler om de tre racerkøreres indbyrdes konkurrence, men især om deres gensidige respekt – og de benzinduftende vinderinstinkter, der er gået i arv gennem generationer. Tom Kristensen blev født på en tankstation og så sin far som verdens bedste racerkører. Jan Magnussen havde altid sin storebror ved sin side som mekaniker og mentor, og Jason Watt kan i dag opleve sønnen Noah køre i sine hjulspor med mindst lige så meget talent i blodet.

Sejrens sødme eller en bunke bøjet stål

Historien er fortalt af tre mænd, der helst ikke kigger sig tilbage, og som gennem mere end fire årtier kun har haft fokus på det næste sving. Filmen opruller de tre køreres karrierer fra de første prøveture i go-karten til de mest nervepirrende løb, de største sejre og de bitreste nederlag.

Undervejs vises der klip fra legendariske racerløb og smalfilmsoptagelser fra de uskyldige ungdomsår med olie på fingrene. Der fortælles røverhistorier fra værkstedet og genoplives dramatiske minutter på asfalten. Ikke mindst Jason Watts motorcykelulykke i 1999, som bremsede hans lovende karriere og påvirkede vennerne Magnussen og Kristensen dybt.

Risikoen for uheld på banen er en virkelighed, køreren og hans familie må leve med. I filmen fortæller Jan Magnussen bl.a. om et løb, hvor han satser alt på at komme først over målstregen, men i stedet ender i en voldsom ulykke, der gør, at han må tage en alvorlig snak med sin kone:

”Skulle det gå helt galt en dag, så er det vigtigt for mig, at hun har vidst, at jeg ikke var bange i det øjeblik. At jeg havde været glad, da det skete. For jeg elsker det, jeg laver. Og jeg elsker, at jeg har det i mig til at sige, at lige nu, i dette splitsekund, er det kun sejren, der tæller – eller en bunket bøjet stål bagefter”.

Et kvindeligt blik på en maskulin verden

Dokumentaren er tilrettelagt af Lone Leegaard, der tidligere har skabt prisvindende programmer om så forskellige emner som Kongehuset, polarforskeren Knud Rasmussen og pest over Europa. Hun har aldrig tidligere interesseret sig for racerløb:

”De kører jo bare rundt og rundt – og hvad med miljøet? Men netop det umiddelbart absurde tændte samtidig min nysgerrighed, og da jeg først begyndte at beskæftige mig med stoffet og lære nogle af aktørerne at kende, åbnede der sig et fantastisk univers. Derfor er jeg er kommet til at beundre de her tre racerkørere helt utroligt, for de har spillet dette krævende spil imod alle odds og skrevet historie alene på grund af deres talent og enorme viljestyrke”, siger Lone Leegaard fra DR Historie.

Rivaler på racerbanen sendes den 2. april klokken 20 på DR2.

Powered by Labrador CMS