Mary ramt af pigers pandemi-fortællinger

Kronprinsesse Mary fik sig en snak med piger fra Østafrika foran danske gymnasieelever på FN's Internationale Pigedag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det var de barske sandheder, der kom frem, da kronprinsesse Mary besøgte Nærum Gymnasium, hvor hun blandt andet skypede med unge kvinder i Uganda og Etiopien i anledningen af FN’s Internationale Pigedag.

I hele verdenen har coronavirus hærget, og for danske piger har det blandt andet betydet, at de ikke kan deltage i fester og i værste tilfælde ikke møde i skole.

Artiklen fortsætter efter videoen

Men for piger i Østafrika er konsekvenserne endnu værre. Det fik kronprinsessen at vide under besøget på Nærum Gymnasium, der blev arrangeret i samarbejde med PlanBørnefonden.

Piger i krise

Under overskriften ‘#Girlsincrisis –  a future after COVID-19’ satte kronprinsesse Mary fokus på, hvordan pandemien har en indvirkning på alles liv. Både eleverne på Nærum Gymnasium, som kronprinsessen besøgte, men også uden for Danmarks grænser.

Men formålet var også at påpege, hvordan pandemien og krisetiden, som vi befinder os i, er en kønsdiskriminerende krise, der går hårdere ud over piger end drenge i de mest sårbare samfund.

I kraft af FN’s Internationale Pigedag var det da også pigerne, der var hovedpersonerne, men det var ikke kun pigerne på Nærum Gymnasium. Kronprinsessen var nemlig i kontakt med piger fra Uganda og Etiopien over et videoopkald.

Udover at kronprinsessen stillede pigerne spørgsmål, fik gymnasieeleverne også lov. Ligesom udviklingsordførerne Rasmus Nordqvist (SF) og Karen Ellemann (S) også spurgte ind.

Den tidligere DR-vært Mette Frisk var ordstyrer ved arrangementet.

Voldsomme konsekvenser

For mange familier i sårbare områder har pandemien blandt andet betydet, at indkomsten er dalet. Det er hurtigt kommet til at gå ud over pigerne, hvis skolepenge bliver taget.

Det betyder, at pigerne ikke kan vende tilbage til skolen og dermed heller ikke få en uddannelse, som ellers oftest er deres vej til et bedre liv.

Endnu værre kunne Faridah Nalumansi fra Uganda fortælle, at det stod til for kvinder, hun havde mødt i kraft af sit arbejde med at fremme pigers rettigheder i landet.

Kronprinsessen spurgte ind til, hvad pandemien havde af konsekvenser for piger i Uganda. Faridah Nalumansi lagde vægt på, at det har betydet, at mange har manglet mad.

Det har drevet piger ud i prostitution, men det har også betydet, at piger er blevet overfaldet og krænket af andre i deres søgen efter mad.

– Det står i stærk kontrast til, hvordan vores liv her i Danmark er blevet påvirket af pandemien. Det er svært for os at begribe, hvad indflydelse Covid-19 har haft, sagde kronprinsessen til Faridah Nalumansi i snakken, der blev livestreamet på PlanBørnefondens Facebook.

Powered by Labrador CMS