Marie Kondo er ikke den eneste oprydningsguru
Marie Kondo er det helt store hit i øjeblikket. Til gengæld er der ikke noget nyt i det, hun kan. Danske Lena arbejder med præcis det samme.
Marie Kondo taler primært japansk, bor i Los Angeles, og så er hun lige nu et verdensfænomen. Efter at have skrevet flere bøger om oprydning og glæde i hjemmet, fik Netflix øjnene op for potentialet og har siden udgivet otte episoder af Tidying up with Marie Kondo.
Der fra er det gået stærkt, og mange taler om Marie Kondo-metoden. En metode, den 34-årige oprydningsguru selv kalder for KonMari. I bund og grund går det ud på at få ting ud af hjemmet, der ikke gør dig glad.
I TV-programmet på Netflix hjælper Kondo amerikanske familier med at genfinde kontrollen over rodet. Til glæde og til gavn, og det efterlader seeren med et indtryk af, at der nærmest er tale om en mirakelkur, og det kan det da også godt være, siger Lena Bentsen til Newsbreak.dk.
Hun er den danske pendant, og der er faktisk overraskende mange ligheder – hvis man ser bort fra sprog, placering og kendisfaktor. Bentsen har – som Kondo – skrevet en lang række bøger om oprydning, og hun driver desuden firmaet Farvelrod.
Det handler om glæde for Lena og Marie Kondo
En af de ting, de to har til fælles, er formålet. Det handler nemlig om mere end bare at rydde op. Ting rammer en udløbsdato, og så holder de op med at gøre os glade, og det tror både Marie Kondo og Lena Bentsen på er vigtigt. Marie Kondo bruger ofte udtrykket “Spark joy”. “Spred glæde”.
– Jeg hjælper folk til at blive glade igen, når hjemmet holder op med at gøre folk glade, så kan det være svært at genkende sig selv i det. Det er derfor, det er vigtigt, siger Lena Bentsen. Det handler om at få lukket cirkler og komme af med den dårlige samvittighed, der kommer med rod.
Bentsen og Kondo er enige om meget. Blandt andet at det er vigtigt, at vi omgiver os med ting, der hjælper os. Hvis en ting ikke gør noget godt for os, så skal den videre i systemet.
– Jeg bestemmer ikke, hvad folk skal smide ud, eller hvad de skal gøre med tingene. Det skal de selv bestemme, siger Bentsen til Newsbreak. Hun deler desuden sine bedste oprydningsråd i galleriet over artiklen her.
Ingen Mary Poppins
Noget af det ved Marie Kondo, der virkelig har sat aftryk hos seere, der har fulgt den karismatiske japaners oprydningseventyr på Netflix, er hendes helt særlige folde- og opbevaringsmetode til for eksempel T-shirts.
– Man kan sagtens begynde med at folde T-shirts, hvis man synes, men det er også vigtigt for mig at sige, at man altså ikke udelukkende bliver gladere af at folde sine trøjer. Jeg kommer jo ikke ud til folk som en anden Mary Poppins og tryller det hele i orden. Faktisk er jeg sjældent hos en kunde ret længe. Det handler mere om at lære dem følelsen af kende, og så skal de selv gøre arbejdet. Det tager tid, sådan er det bare, siger Bentsen.
En helt afgørende forskel på Kondo og Bentsen er dog, at der er nogle helt kulturelle forskelle. For eksempel bruger Kondo meditation i sine indsatser. Det gør Lena ikke. Til gengæld er der mange ligheder.
Overvejer at sende brev til Marie Kondo
Lena Bentsen har selv set Netflix-programmet. Det er jo vigtigt at holde øje med, hvad der rør sig i den trods alt lille branche for oprydningseksperter. Bentsen er sikker på, at det er til begges fordel, at der er kommet fokus på, hvad det er, de kan.
– Jeg må sige, jeg er faktisk noget forbavset over, hvor ens vi arbejder, siger Lena.
Kondo selv siger i øvrigt, at hun har været fascineret af oprydning, siden hun gik i skole. Så længe har Lena Bentsen dog ikke hørt kaldet, men til gengæld udgav både Kondo og Bentsen hver sin første bog om oprydning i 2011. Kondos hedder Jinsei ga Tokimeku Katazuke no Mahō, Bentsens Farvelrod.
– Nu overvejer jeg, om jeg skal sende hende et brev og forklare, hvor pudsigt det er, siger Lena Bentsen.