Margrethe: -Sådan holder vi den første jul uden Henrik

Dronningen vil i år være omgivet af børn og børnebørn til jul, og familiens traditioner skal holdes i hævd.

I årevis har Dronning Margrethe holdt jul et helt særligt sted. KLIK videre for at se hvor. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

I februar mistede dronning Margrethe sin livspartner gennem mere end 50 år, prins Henrik, og dermed er det den første jul, regenten går i møde, uden sin ægtemand ved sin side.

Men dronningen er alligevel fuld af tro på, at højtiden bliver god.

– Jeg ser meget frem til julen, for jeg regner med, at hele min familie kommer. Så det bliver dejligt med alle børnebørnene. Det bliver en god jul, det tror jeg helt bestemt, siger dronningen, der traditionen tro vil holde højtiden i Aarhus. Vi skal være på Marselisborg, hvor vi jo de fleste år har fejret julen. Det bliver godt, siger hun.

Traditionerne i hævd

Sidste år holdt dronning Margrethe og prins Henrik jul alene på Marselisborg Slot, da både kronprins Frederik og prins Joachim fejrede jul i udlandet med deres familier.

Selv om julen unægtelig vil blive anderledes i år uden prins Henrik, så vil dronning Margrethe holde fast i de traditioner, de sammen skabte som familie.

– Jeg tror, vi kommer til at gøre, nøjagtig som vi har gjort i alle årene. Vores julemiddag og den slags ting skal stadig være den traditionelle med risengrød og gås, og så får vi i vores familie den engelske “plum cake”, som jeg lærte at kende af min mor (dronning Ingrid, red.), og som jeg er meget glad for, siger dronning Margrethe.

Dykker ned i det kreative

Tirsdag formiddag var den 78-årige dronning med til at skyde de første prøver på juleballetten “Nøddeknækkeren” i gang. Traditionen tro står den danske regent bag scenografien og kostumerne til forestillingen, der for fjerde gang opsættes i Tivoli siden 2012.

I et skelsættende år er det af stor betydning for majestæten at kunne dykke ned i sit kreative arbejde.

– Det betyder alt. Og det er en kæmpe hjælp at have noget, som man har forpligtet sig til, og som ligger på et andet plan, end det man ellers laver. Jeg har stor, stor glæde af det, og jeg er rigtig glad for mit arbejde, siger dronning Margrethe.

Vil ikke skuffe nogen

Det store hold bag “Nøddeknækkeren” regner med hende, og her vil dronningen ikke skuffe.

– Når man har forpligtet sig, så har man forpligtet sig, og så skal man gøre sit bedste, også for alle de mennesker, der er arbejder for at gøre en forestilling ud af det, forklarer hun.

Hun mener, at det er en indstilling, hun har taget med sig hjemmefra.

– Ja, det har jeg jo nok. Jeg har altid vidst, at når man har sagt ja til at gøre noget, så skal man også gøre det ordentligt, siger dronningen.

“Gu’ kan jeg så!”

Regentens ambitioner og passion for scenografi blev for alvor vakt til live tilbage i 1991, da hun blev spurgt, om hun ville være med til at stå bag opsætningen af August Bournonville-balletten “Et folkesagn”, der skulle opføres på Det Kongelige Teater.

– Der sagde min mor: “Tror du virkelig, du kan det?” Og så sagde jeg til min mor og mig selv, at “gu’ kan jeg så!”, smiler dronningen.

– Hvis jeg virkelig anstrengte mig, og der var nogle, der mente, at jeg kunne, så skulle jeg nok også vise, at jeg kunne, siger hun.

“Nøddeknækkeren” med dronningens scenografi kan ses i Tivoli fra den 23. november. Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen glæder sig ifølge Tivoli.dk også til showet:

– Der er ingen jul uden Nøddeknækkeren, og det er fantastisk at bidrage til Tivolis julestemning med en juleforestilling, der endda har Tivoli anno 1874 som ramme. Juleeventyret om Nøddeknækkeren er én af mine absolutte favoritter; en sand klassiker, der emmer af eventyr og magi for børn og deres familier. Med Dronningens øje for den lille ekstra detalje i såvel scenografi som kostume, venter der publikum en verden at gå på opdagelse i, siger han.

Powered by Labrador CMS