Lise Baastrup i uvant rolle

Lise Baastrup træder ud af vante rammer i rollen som den kolde oldfrue Miriam i "Julehjertets hemmelighed". Det faldt hende helt naturligt, siger hun

Udgivet Opdateret

Man kender hende fra "Rita" som den hjertevarme, kejtede karakter Hjørdis, der altid er kløgtig og pligtopfyldende. Men skuespillerinden Lise Baastrup viser sig fra helt andre sider i DR's nye julekalender, "Julehjertets hemmelighed".

Fortællingen finder sted på en herregård i slutningen af 1800-tallet. Her spiller Lise Baastrup den kyniske oldfrue Miriam, der styrer stedet med hård hånd.

Oldfruen er gift med sit arbejde, er barnløs og har været på gården, siden hun var ganske ung. Der er ikke et støvkorn, der går forbi hendes næse.

Man frygter hende

- Hun er edderkoppemor. Det er hende, man frygter, når man går rundt på matriklen, siger Lise Baastrup.

- Hun sørger for, at ingen stiger opad, og ingen falder nedad. Herskabet skal ikke blande sig med tjenestefolk, og tjenestefolkene skal kende deres plads, siger hun.

På herregården har både tjenestefolk og herskab deres daglige gang. Lise Baastrup spiller side om side med Esben Dalgaard, der er godsejer og overhoved af gården - i hvert fald officielt.

Uvant karakter

- Det er hende, der har magten, fordi hun styrer både tjenestefolkene og herskabet. Hun er spindoktor gange 1000, og hun styrer også herremanden, lige meget hvad Esben har sagt, siger Lise Baastrup og griner.

Julekalenderen starter, da den unge pige Karen bliver taget ud af skolen for at blive tjenestepige på gården.

Allerede fra julekalenderens første afsnit skildres forskellen på rig og fattig. Den sociale orden udfordres, og normerne viskes langsomt ud. Oldfruen står dog i vejen, og det er uvant for Lise Baastrup, der ofte spiller de gode karakterer.

Helt udtryksløs

- Vi skuespillere er jo uddannet til mange ting. Jeg tror, der er mange, der tror, at man kun kan være den søde og smilende, hvis man har spillet mange af den slags roller. De ved jo ikke, hvordan man er derhjemme, siger hun.

Det har ifølge Lise Baastrup selv været fantastisk at spille en anden rolle, end hun plejer.

- Det bekom mig at være helt udtryksløs og kun i sort tøj. Jeg har nok en lille snert af oldfruen i privaten, som så kunne komme stærkere frem dér. Det er rigtig rart at få lov at bruge sine talenter til det, man også kan, siger hun.

Julekalenderen kan ses på DR 1 og DRTV hele december.

- Hold nu kæft, de er godt castet. Man føler jo lidt, det bliver ens børn selv, fordi vi har været så meget sammen. Og så fordi jeg lidt er et barn, siger Lise Baastrup om børneskuespillerne i julekalenderen. (Arkivfoto).
- Hold nu kæft, de er godt castet. Man føler jo lidt, det bliver ens børn selv, fordi vi har været så meget sammen. Og så fordi jeg lidt er et barn, siger Lise Baastrup om børneskuespillerne i julekalenderen. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS