Linda skal binde kronprinsessens buket – var tæt på at takke nej
For to år siden sagde Linda jobbet op for at hellige sig blomsterbinderiet. Nu skal hun levere til kronprinsessen.
Vi ved det sikkert alle sammen godt; når de kongelige ved en offentlig begivenhed træder ud af deres biler, bliver de mødt af en flok fremstrakte hænder, der skal trykkes.
Er den royale besøgende af det kvindelige køn, er der dog lige en ting mere, der skal styr på: Der skal modtages en buket blomster.
Onsdag den 16. januar ankommer kronprinsesse Mary til TrygFondens Familiehus, Hammel Neurocenter, der netop er blevet bygget færdig.
De første gæster er netop flyttet ind, 16. januar skal det indvies.
Den buket, kronprinsessen her kommer til at modtage, er bundet af Linda Thrane. En opgave, som blomsterbinderen er glad for. Men som hun næsten afslog.
Se godt efter
Det ligner ikke umiddelbart, hvad man forstår ved en blomsterbinder af den royale slags. Et lille skilt med ordene ‘Thrane Design – blomsterværksted’ ved vejen, ved hækken en bod – er faktisk alt, der giver et fingerpeg om, hvad der foregår på matriklen på Vadstedvej i Hammel.
Det er dog kun til man kommer rundt det røde murstenshus, der er bygget i 1950’erne. Her åbenbarer sig en have, der vidner om mange timers passen og plejen, et orangeri, der emmer af hygge og en garage, der indvendig huser Lindas værksted.
Her skal buketten til prinsessen bindes.
Fra behandler til blomsterbinder
Linda Thrane har haft interessen for at binde blomster siden hun som 18-årig var på et kursus i kunsten.
– Begge mine bedsteforældre og forældre havde store haver, fortæller hun om sin dengang spirende interesse.
– Og når jeg gik en tur, havde jeg altid en saks i lommen. Jeg bruger mange naturting som elementer, siger hun videre.
Det var dog ikke her, hun – i første omgang – valgte at slå sine folder. I 35 år arbejdede hun som plejer i psykiatrien i både Risskov ved Aarhus og i Silkeborg.
For cirka to år siden tog hun så springet, sagde farvel til den faste indtægt og goddag til tilværelsen som selvstændig – med CVR-nummer, lange arbejdstider og hvad der ellers hører til i den afdeling. Noget hun ikke et øjeblik har fortrudt.
– Det er ikke en guldgrube, men det var målet, jeg skulle kunne tjene det samme, som da jeg var plejer, siger 56-årige Linda Thrane.
Ser kunden som menneske
Lindas speciale er, at se kunden som menneske. Og på den måde forsøge at finde ind til, hvad der passer til netop den, der bestiller en brudebuket eller måske en krans til en kiste. Her mener hun selv, at den empati og de kognitive evner, hun fik brug i sit arbejde i psykiatrien, kommer hende til gode.
– Jeg finder en glæde og en værdi i at se mennesket, som hun udtrykker det.
Fasanfjer og Ford-hjul
Da en jæger skulle begraves lavede Linda eksempelvis den store buket til kisten af blomster, træ, som jægeren selv havde samlet, patroner, fasanfjer, en jægerhat og andre ting, der havde fyldt i jægerens liv.
Et andet eksempel på Lindas kreativitet kom til udtryk, da en person, der var meget glad for ældre biler af mærket Ford, skulle på sin sidste rejse.
Ved et besøg hos familien så Linda et par gamle bilhjul i garagen.
Hun spurgte derfor, om hun måtte bruge dem til sin opgave. Det måtte hun.
– Hun vil helst lave noget specielt, indskyder Lindas mand, Kim, der også nogle gange må agere hjælper for sin kone. Det er især ved spidsbelastninger som for eksempel mors dag.
– Så kommer jeg med det basale, siger han.
Specialet i højsædet
Der er da heller ingen tvivl efter et par timer i Lindas selskab, at det ikke er metervarer, der ryger over disken. At lave to buketter, der er ens, er helst ikke noget, hun siger ja til. Heller ikke de kedelige, der ligner noget, man kan købe andre steder.
– Der kommer aldrig bananblade ind i min butik, siger hun og hentyder til de buketter, hvor netop bananblade er en større – og billig – del af varen.
Det er da heller ikke alle opgaver, som Linda tager ind.
– Du kan ikke bestille en halloween-buket med plastikgræskar hos mig, giver hun som eksempel.
At det netop er hende, der har fået opgaven til indvielsen, tillægger hun da også netop det. Hospitalet i Hammel har tidligere fået buketter fra Thrane Design; det har været til receptioner ved forfremmelser, ansættelser af nye medarbejdere og lignende.
– De har jo måttet kunne lide det. De ved hvad de får, siger hun, og understreger, hun ikke går på kompromis.
Lindas kreative, kompromisløse stil lader da også til at hue kunderne. I hvert fald har hun nu i to år kunnet få smør på brødet ved, at hendes evner når vidt omkring ved god, gammeldags mund-til-mund-metode og networking.
– Jeg har aldrig annonceret, siger hun.
Lidt forår og masser af spidser
Hvordan onsdagens buket kommer til at se ud, det ved Linda endnu ikke. En opgave, hun endda næsten takkede nej til.
– Hun er jo så smuk og karismatisk i sig selv, siger hun, men trøster sig samtidig med, at netop prinsessens udseende på samme måde gør hendes job en smule lettere:
– Alt vil klæde hende, som hun siger med et glimt i øjet.
Linda Thrane har rådført sig med venner og kolleger for at komme lidt længere ind til kernen i onsdagens opgave.
– Det bliver noget med forår, lidt grene, masser af spidser og kontraster, kan hun dog løfte sløret for.
Linda er derudover i kontakt med hoffet, så hun altid kan forhøre sig om kronprinsessens påklædning.
Udover at binde kronprinsessens buket skal Linda levere dekorationer til dagens reception, hvor kronprinsessen også deltager.
Vi må altså vente til onsdag med at se resultatet. Denne journalist er dog ikke i tvivl; det bliver værd at vente på.