Liberty-forfatter: -Jeg har det bedst i Haiti

For filminstruktør Asger Leth er frihed retten til at udtrykke sig, som man har lyst til.

Asger Leth er hovedforfatteren bag filmatiseringen af Jakob Ejersbos roman “Liberty”. Foto: Scanpix/Sofie Mathiassen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Filminstruktør Asger Leth står bag filmatiseringen af “Liberty”, der sendes på DR hver søndag.

Den erfarne filminstruktør er nemlig hovedforfatter på miniserien, der har skuespillere som Connie Nielsen, Sofie Gråbøl og Carsten Bjørnlund på rollelisten.

Asger Leth er delvist opvokset i udlandet og kan derfor genkende sig selv i serien.

Her fortæller han, hvad frihed betyder for ham:

Hvad er den ultimative frihed for dig?

– Det er nok at kunne udtrykke mig på den måde, jeg har lyst til. Det er noget, jeg tror, vi aldrig helt kommer til at opnå. Så det er mere en ambition end frihed.

– Når man laver i hvert fald film og tv, er det meget svært, da det er så stort et maskineri. Afstanden fra tanke til udførsel er længere. Kunsten er at få det til at blive, som man vil have.

Hvornår har du sidst følt dig virkelig fri?

– Det gjorde jeg nok, da jeg lavede “Ghosts of Cité Soleil, som er en dokumentarfilm, for den satte jeg selv i gang.

Hvornår har du sidst følt dig fanget?

– Det er en tilstand i den moderne verden, som de fleste af os lever i til daglig, tror jeg. Vi er jo fanget i de omstændigheder, vi lever i. Så medmindre man rykker roden op og lever et liv, hvor man intet ansvar har, er det svært ikke at være fanget. Så det er en afvejning.

Hvis du var fri til at gøre, præcis hvad du ville lige nu, hvad ville du så gøre?

– Så ville jeg tage til Haiti. Det er der, jeg har det bedst. Det der med at rejse det er at opleve. At støde på andre kulturer er der, jeg synes, at man mærker friheden bedst, og det giver en masse muligheder for refleksioner over ens eget liv, så det er meget interessant.

Så hvad kommer du frem til, når du tager til Haiti?

– Jeg synes, Haiti plejer at give mig det, at jeg får det bedre i livet. Især at se mennesker, der objektivt har det værre og som har et meget sværere udgangspunkt, end vi har, men som bare på en eller anden måde er bedre til at leve. Det kan man også opleve i Afrika, men Haiti er der, hvor jeg er stødt på det oftest.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS