Lektor: Harrys skridt tilbage er markant

En kongehusekspert mener, at det er et markant skridt, at prins Harry og hertuginde Meghan ændrer deres rolle i det britiske kongehus.

Offentliggjort Sidst opdateret

Prins Harry og hertuginde Meghan ønsker at spille en mindre fremtræden rolle i det britiske kongehus fremover. De vil desuden bruge mere tid i Nordamerika og arbejde hen imod at blive økonomisk uafhængige af kongehuset.

Det er meget opsigtsvækkende udmeldinger, vurderer Lars Hovbakke Sørensen, der er lektor i historie ved professionshøjskolen Absalon.

Artiklen fortsætter efter videoen

Et markant skridt

Der er ingen tvivl om, at udmeldingen som det royale par annoncerede på deres fælles Instagram Sussex Royal onsdag aften, kom som et chok for de fleste. Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er den beslutning da også markant.

– Det er et ret markant skridt. Og det er ikke noget, man har set i andre europæiske kongehuse i nyere tid med den begrundelse, som jo nok er, at de har et dårligt forhold til pressen, siger han.

Noget lignende skete dog i det svenske kongehus sidste år, da kong Carl Gustav annoncerede, at hans to yngste børn, prinsesse Madeleine og prins Carl Philips børn blev fritaget fra deres pligter i det svenske kongehus.

Aggressiv presse

Det kongelige par har i længere tid haft store problemer med pressen. De har lagt sag an mod flere britiske tabloidaviser, som er for aggressive ifølge det royale par.

Prinsen og hertuginden oplyser i et opslag på det sociale medie Instagram, at de ønsker at træde tilbage som “seniormedlemmer”. Det er dog ikke klart defineret, hvad det vil sige.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det dog klart, at de vil deltage i færre arrangementer i forbindelse med kongehuset. Og så er det en besked til offentligheden om, at de ønsker mere ro, mener han.

Vil ud af søgelyset

Et ønske, som det dog er usandsynligt, at de får opfyldt, mener lektoren.

– De er så eksponeret i forvejen, og der er så stor interesse om dem i forvejen. De er helt centrale personer i kongehuset i dag, så det er nok lidt en drøm for dem at træde tilbage, men det er ikke noget, der kan mindske pressens interessen for dem lige foreløbigt.

– Hele formålet med operationen er at undgå pressens søgelys. Men rationelt er det ikke sikkert, at det er det klogeste skridt. De opnår ikke det, de vil, men de får nok en del kritik, siger han.

Lars Hovbakke Sørensen vurderer, at prins Williams børn først skal blive større og trække en del opmærksom, før prins Harry og hertuginde Meghan får mere ro.

En del af arvefølgen

Trods meldingen om, at parret ønsker at blive økonomisk uafhængigt, mener Lars Hovbakke Sørensen ikke, at det er et tegn på, at prinsen vil trække sig fra arvefølgen. Her er prins Harry nummer seks.

– De vil måske nok på sigt frigøre sig fra deres apanage og på den måde også frigøre sig fra at have forpligtelser i forhold til kongehuset. Man kan godt være en del af arvefølgen, selv om man opgiver sin apanage, siger han.

De seneste par år har der i flere europæiske kongehuse været flere medlemmer, der har frasagt sig apanage. Herhjemme var det grevinde Alexandra, der frasagde sig sin og sine to sønners prins Nikolai og prins Felix. Ligesom at det i Sverige er sådan, at de børn, der er blevet frataget pligter i det svenske kongehus heller ikke modtager apanage.

Powered by Labrador CMS