Torsdag for en uge siden meldte kongehuset, at prins Felix stopper sin løjtnantuddannelse i militæret efter kort tid i trøjen. Det samme gjorde hans storebror, prins Nikolai, for tre år siden.
"Et markant brud med traditionen i kongehuset", har Lars Hovbakke Sørensen, der er lektor ved Professionshøjskolen Absalon og historiker med særlig ekspertise i kongehuset, udtalt.
Udover at være et royalt traditionsbrud kan den noget utidige militær-sortie også være et billede på Danmarks ungdom.
Annonce
- De har en forventning til arbejdspladsen og deres møde med voksne. De vil have indflydelse og tages med på råd - have en stemme, siger Noemi Katznelson, professor i ungdoms- og uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet til Kendte.dk.
- Det kan clashe med en arbejdskultur, siger hun videre.
Ifølge Katznelson er tiden, hvor man møder op og gør, som der bliver sagt, rindet ud.
- Det, de unge laver, skal være meningsfyldt og have perspektiver. De vil have noget tilbage og mødes i øjenhøjde. Hierakiet har ændret sig, siger professoren.
Noemi Katznelson
Professor i ungdoms- og uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet
Uddannet cand.mag. i pædagogik og historie fra Roskilde Universitet i 1996 og har en ph.d.-grad i uddannelsesforskning ved Forskerskolen i Livslang Læring, Roskilde Universitet
Har en særlig interesse for tendenser i ungdomslivet og konkret for unge i uddannelsessystemet og i periferien af uddannelsessystemet
Har siden 2008 har Katznelson været centerleder for Center for Ungdomsforskning ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet i København. Center for Ungdomsforskning er et forskningscenter, som "anlægger de unges perspektiver på det liv, de lever, og de livsvilkår, der præger ungdomslivet". Forskningen går på tværs af sektorer og institutionelle opdelinger af ungdomslivet
Noemi Katznelson har publiceret et antal artikler og bøger om karrierelæring, motivation, ungdomsuddannelser, vejledning, læring, unge og uddannelse
Kilde: Wikipedia m. fl.
Prinserne er dog ikke de eneste, der vælger at stoppe deres militære uddannelser før tid.
Tal fra Forsvarsakademiet, som Newsbreak.dk har fået indsigt i, viser, at frafaldet i året 2019-2020 var på to personer. Året efter på tre.
I 2019 påbegyndte 17 uddannelsen, i 2020 var tallet 23.
I år, hvor altså prins Felix er droppet ud, er 20 startet på uddannelsen.
Frafald, løjtnantuddannelser
Antal optagne. Officersbasisuddannelsen + løjtnantsuddannelsen
Medarbejdere der uddanner sig til Sekundløjtnant (Løjtnant). Tal for antal optagne + tilgang efter uddannelsesstart.
Hold 2019-20: 17 i alt
Hold 2020-21: 23 i alt
Hold 2021-22: 20 i alt
Medarbejdere der uddanner sig til Premierløjtnant. Tal for antal optagne + tilgang efter uddannelsesstart.
Hold 2019-20: 96 i alt
Hold 2020-21: 128 i alt
Hold 2021-22: 87 i alt
Frafald fra uddannelsen
Medarbejdere der uddanner sig til Sekundløjtnant (Løjtnant)
Hold 2019-20: 2
Hold 2020-21: 3
Medarbejdere der uddanner sig til Premierløjtnant
Hold 2019-20: 17
Hold 2020-21: 16
Kilde: Forsvarsakademiet
Frafald, uddannelser
Universitetsuddannelser: 37 procent
Erhvervsakademiuddannelser: 33 procent
Professionsuddannelser: 31 procent
Erhvervsuddannelser: 42 pocent
Kilde: Politiken/Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)/Danmarks Statistik
Ifølge en Kantar Gallup-undersøgelse, som Berlingske har fået lavet, så mener 27 procent af de adspurgte, de er 'overvejende enige' i, at de unge er "nogle skrøbelige vatnisser". 29 procent er overvejende uenige.
På få år er sygefraværet blandt unge under 30 år, der arbejder i kommuner og regioner, steget voldsomt. Årsagen kan ifølge en forsker være, at det er en generation, der mistrives.
Det skyldes især, at unge ansatte melder sig syge i større omfang end tidligere.
Hans Henrik Knoop er lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.
Han fortæller til Kendte.dk, at de unge mangler at gøre sig deres egne erfaringer. Erfaringer, som man får ved det, han kalder 'fri leg' - og den måde, man får opbygget robusthed på.
- Så de kommer lidt til skade, som han udtrykker det.
Biologisk vaccine
Hans Henrik Knoop sammenligner det med at få en 'biologisk vaccine'.
Den frie leg vil bevirke, de unge får en fortløbende vaccine og på den måde får opbygget et mentalt immunforsvar.
- Det giver en stærkere læringsoplevelse, når man selv sidder ved roret, siger lektoren, der også giver skylden, at unge i dag i langt højere grad er omgivet - og beskyttet - af voksne.
2011
Ifølge Hans Henrik Knoop kan den nedadgående kurve med unges selvoplevelser - og deraf følgende (manglende) opbygning af robusthed - tidsfæstes ned til et helt bestemt årstal.
- 2011, siger Hans Henrik Knoop.
I det år blev smartphonen hvermandseje i Danmark. De unge begyndte, via de sociale medier, at sammenligne sig med andre - og brugte tiden på telefonen og blev på den måde mindre nærværende.
- De ser sig selv decimeret, som Hans Henrik Knoop udtrykker det.
2011 er også året, hvor blandt andet antallet af depressioner og tilfælde af angst stige
"Nu fremstår de to prinser (prins Nikolai og prins Felix. red.) som personer, der kun ønsker det lystbetonede og det sjove i deres liv. Når det gør ondt, eller det hele bliver for besværligt, så slipper de bare geværet og forlader kanonen".
Lederen har fået flere til tasterne, hvoraf de fleste - mildest talt - er uenige i chefredaktørens betragtninger.
Kommentarer på Facebook-siden "Bevar Kongehuset"
"FØJ! Claus Jessen - den overskrift er da i den grad voksenmobning af værste skuffe....! Hvor er dit ansvar henne? Skam dig", skriver Bitten Ilona Højbjerg i en kommentar på Facebook-siden Bevar Kongehuset.
"Føj siger jeg også bare. Alle andre kommer da ikke i offentlig gabestok når de vælger en anden vej. Det er da hårdt nok at hver gang de kongelige slår en prut, ser de sig selv på forsiden i medierne. LAD DEM DA VÆRE I FRED. De er da mennesker som du og jeg", skriver Britta Lonny Ankersø.
"Endnu et selvtænkende medlem af kongehuset. Det det hjernedødt at lære disciplin og underkastelse i vore dage, godt gået Felix", mener Eli Lykke.
null
I forbindelse med lederens store bevågenhed var Claus Jessen onsdag gæst i programmet "Monarkiet" på Radio 4.