Kongehuset: Strategien var helt bevidst, da Henrik døde

Kongehuset var efter eget udsagn meget åbent, da Prins Henrik lå for døden

Offentliggjort Sidst opdateret

“Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot. Prinsen var omgivet af Hendes Majestæt Dronningen og de to sønner”, sådan lød det ordret tidligt om morgenen den 14. februar i en pressemeddelelse fra Kongehuset.

Forud var gået flere dage med spekulationer og rygter om prinsens helbred, men fra Kogngehuset blev danskerne serviceret med faktuelle og hurtige oplysninger, som situationen udviklede sig. Fra den 28. januar 2018, hvor nyheden om prinsens indlæggelse blev offentliggjort, udsendte Kongehuset i alt fire pressemeddelelser med nyt om prinsens tilstand.

I et nyt interview med sammenslutningen Dansk Markedsføring sætter Kongehusets pressechef Lene Balleby nu ord på strategien, som hun kalder et forsøg på at vise, hvor åbne de faktisk er i Kongehuset.

– Med Dronningen i spidsen tror jeg, alle tog del i en sorg. Og i forløbet opstod et noget mere nuanceret billede af en prins’ betydning gennem det virke, han havde haft, end vi har set tidligere. Det var et strategisk valg at arbejde så udadvendt, som vi gjorde. Det, tror jeg, var en god investering, hvis man kan sige det sådan. Jeg tror, at vores indsats var med til at samle, fordi alle kunne følge med i, hvad der skete. Men danskerne kom også tættere på en families sorg, end de ellers ville være kommet og har været før, siger hun blandt andet.

Forløbet – og meldingerne

Prins Henrik blev indlagt på Rigshospitalet 28. januar efter at have været i Sharm el Sheikh i Egypten siden 4. januar. Den 9. februar meddelte hoffet via sin pressekanal, at prinsens tilstand var alvorlig.

Det fik kronprins Frederik til at afbryde sit besøg til vinter-OL i Sydkorea, hvor han ellers besøgte den danske delegation og desuden passede sine pligter som medlem af den internationale olympiske komité.

Prins Henrik blev om eftermiddagen den 13. februar overført fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot. Hoffet oplyste, at det var prins Henriks ønske at opholde sig på slottet i sin sidste tid, hvorfor det pludselig blev bekræftet, at prinsen nok ikke ville overleve.

Henrik sov stille ind den 13. februar på slottet i Nordsjælland. Han blev 83 år.

Hofsorg

Dagen efter prinsens død blev der erklæret en månedlang hofsorg, der blandt andet et betød, at de royale kun var iført mørkt tøj, når de fremtrådte i offentligheden. I dagene efter hans død, blev der i den grad fyldt op med blomster på både Amalienborg og Marselisborg Slotsplads. Pludselig en dag tråde den kongelige familie ud og kiggede på blomsterne.

– Her i huset er vi gode til forberedelse, men selvfølgelig opstår der også situationer og muligheder, hvor vi taler om, hvad der skal gøres og ikke gøres, men også her er det vigtigt at sige, at den kongelige familie er drevet af pligten og ansvarsfølelsen i deres hverdag. Også når der er tale om dødsfald, siger Lene Balleby.

Den 20. februar blev prins Henrik bisat fra Christiansborg Slotskirke. Prinsens aske blev dels spredt ud over havet og lagt i en urne, der blev placeret et hemmeligt sted i haven på Fredensborg Slot.

Powered by Labrador CMS