Kongehuset markerer i dag en ganske særlig dag

Dronningen, hendes sønner og deres ægtefæller har et vigtigt møde klokken 12.00.

Dronning Margrethe overværer hvert år folketingets åbning. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Dronning Margrethe overværer hvert år folketingets åbning. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Udgivet Opdateret

Første tirsdag i oktober vil du altid kunne finde kongefamilien det samme sted i Danmark. Folketinget bliver hvert år åbnet på den første tirsdag i oktober, og siden kongefamilien har tradition for at overvære åbningen, er der ingen tvivl om, hvor du kan se dronningen 2. oktober 2018 kloken 12.00.

Regenten (i år Dronning Margrethe) og andre medlemmer af familien (i år Kronprinsparret, D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie og H.K.H. Prinsesse Benedikte) overværer således folketingets åbning klokken 12.00.

Relativt ny tradition

Kongefamilien bliver modtaget af Folketingets formand foran indgangen til Christiansborg, men i modsætning til en del af de andre skikke, er kongefamiliens tilstedeværelse ved folketingets åbning faktisk ikke så gammel en tradition.

Regenten og tronfølgeren har i fællesskab kun overværet åbningen hvert år siden 1966, og siden 1968 har kongefamilien siddet i kongelogen. Det kan du læse mere om hos Kongehuset.

Selve folketingets åbning foregår i Folketingssalen på Christiansborg. Ifølge Folketinget er det aldersformanden, altså det medlem af Folketinget, der har siddet længst, der indleder årets første møde.

Rigets tilstand

Folketinget skriver, at åbningsdagen forløber på den samme måde næsten hvert eneste år. Der skal vælges en formand og fire næstformand, og herefter skal statsministeren holder sin åbningstale.

Det er i forbindelse med denne tale, at vi hører om rigets tilstand, og også talen er nævnt i grundloven, i § 38 stk. 1:

“På det første møde i folketingsåret afgiver statsministeren en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger,” lyder det i Grundloven.

Folketingets åbning falder hvert eneste år på den samme dag; den første tirsdag i oktober.

Sådan står det skrevet i Grundloven, hvor du både kan læse, hvornår folketingsåret starter (første tirsdag i oktober,) og hvornår folketingets medlemmer officielt starter (klokken 12.00.)

Powered by Labrador CMS