Kongehuset har en vigtig aftale

Dronningen, kronprinsparret og prinsesse Benedikte har et sted, de skal være klokken 12.

Kongefamilien stiller med samme “hold” som i 2019 – prisesse Benedikte, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og dronning Margrethe – til Folketingets åbning på Christiansborg, som de gjorde i 2019. (Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix)
Udgivet Opdateret

Første tirsdag i oktober vil du altid kunne finde kongefamilien det samme sted i Danmark.

Folketinget bliver hvert år åbnet på den første tirsdag i oktober, og siden kongefamilien har tradition for at overvære åbningen, er der trods corona ingen tvivl om, hvor du kan se dronningen 6. oktober 2020 klokken 12.00.

Artiklen fortsætter under videoen

Regenten (i år Dronning Margrethe) og andre medlemmer af familien (i år Kronprinsparret og H.K.H. Prinsesse Benedikte) overværer således folketingets åbning klokken 12.00.

Relativt ny tradition

Kongefamilien bliver modtaget af Folketingets formand foran indgangen til Christiansborg, men i modsætning til en del af de andre skikke, er kongefamiliens tilstedeværelse ved folketingets åbning faktisk ikke så gammel en tradition.

Regenten og tronfølgeren har i fællesskab kun overværet åbningen hvert år siden 1966, og siden 1968 har kongefamilien siddet i kongelogen. Det kan du læse mere om hos Kongehuset.

Selve folketingets åbning foregår i Folketingssalen på Christiansborg. Ifølge Folketinget er det aldersformanden, altså det medlem af Folketinget, der har siddet længst, der indleder årets første møde. Dette er i 2020 Venstres Bertel Haarder.

Rigets tilstand

Folketinget skriver, at åbningsdagen forløber på den samme måde næsten hvert eneste år. Der skal vælges en formand og fire næstformand, og herefter skal statsministeren holder sin åbningstale.

Det er i forbindelse med denne tale, at vi hører om rigets tilstand, og også talen er nævnt i grundloven, i § 38 stk. 1:

“På det første møde i folketingsåret afgiver statsministeren en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger,” lyder det i Grundloven.

Folketingets åbning falder hvert eneste år på den samme dag; den første tirsdag i oktober.

Sådan står det skrevet i Grundloven, hvor du både kan læse, hvornår folketingsåret starter (første tirsdag i oktober,) og hvornår folketingets medlemmer officielt starter (klokken 12.00.)

Powered by Labrador CMS