Komiker inviterede regentparret til at holde guldbryllup i Borris
Oplev optagelserne fra Vejle Amts og Fredericia Kommunes eftergilde ved Dronning Margrethe og Prins Henriks sølvbryllup i 1992. Det var en folke-fest uden sidestykke med drama, humor og karet-kørsel i gaderne.
Dronning Margrethe kunne bare ikke holde latteren tilbage. Hun lo hjerteligt og længe.
Komikeren Finn Nørbygaard alias Karl Einars Booking fra Borris havde stillet majestæten et nærgående spørgsmål:
– A har siddet klinet foran fjernsynet de sidste 14 dage. A har set alt – sammen med min nabokone, og nu har jeg faktisk et spørgsmål til majestæten. En aften så vi i tv, at der blev serverret sådan en dessert. Det lignede sådan noget som vandbakkelser, der var stablet oven på hinanden. Nu ville A spørge: min nabokone kunne vel ikke få opskriften?
Tiden er skruet tilbage til 21.juni 1992, og stedet er Fredericia.
Dronning Margrethe og prins Henrik fejrer sølvbryllup og i modsætning til deres guldbryllup i år, er sølvbrylluppet en folkefest af de helt store. Alle sejl er sat til.
Og eftergildet finder sted ved bl.a. et stort arrangement, stablet på benene af Vejle Amt og Fredericia Kommune.
Blæsten truer koncert i det fri
Men der er et stort problem. Der blæser ved middagstid en strid vind (20 sekundmeter) ved Madsby Parken, hvor den store friluftskoncert for regentparret er planlagt at skulle finde sted.
Nodepapirer og instrumenter blæser væk, og en aflysning af hele arrangementet truer for alvor.
Men kulturkoordinator i Vejle Amt, Ib Grunnet, som står med ansvaret, tager en rask beslutning.
Badmintonspillerne i hal 5 og 6 i Fredericia Idrætscenter blev bedt om at pakke sammen og overlade gulvet til symfoniorkester, interimistisk scene, stole til publikum og de prominente gæster, samt alle de optrædende ved koncerten.
Politi og sikkerhedsvagter må i hast lægge nye planer og tjekke nød-udgange og adgangsveje til majestæterne.
Carl Einar’s invitation
Tre timer senere ankommer kronebilen til Fredericia Idrætscenter, og dengang 6-årige Christina Roy Petersen fra Snoghøj står klar sammen med borgmester J. B. Nielsen og frue til at tage imod sølvbrudeparret og overrække den obligatoriske buket blomster.
Der har ikke været tid til at øve i de nye omgivelser, men tingene klapper uden de store problemer.
Og Dronning Margrethe og Prins Henrik morer sig kongeligt, da Karl Einars Booking inviterer parret til at holde deres guldbryllup i Borris, men samtidig beder dem advare deres fartglade sønner om, at der er 50 kms hastighedsbegrænsing i Borris By.
Kongelig sølvbryllupstale
Amtsborgmester Erling Tiedemann (V) har det ærefulde hverv at holde sølvbryllupstalen til majestæterne, og han kan ikke dy sig for at fremhæve de mange kongelige relationer i Vejle Amt.
– Vi har den gamle kongeby Jelling med minderne om Hendes Majestæts urgamle familie. Kolding har sit jyske kongeslot. Regentparrets gravhunde stammer fra Vejle, og Fredericia er opkaldt efter Dronningens tip-tip-tip…oldefar, Kong Frederik den 3.
– Familien Danmark oplever regentparrets sølvbryllup som et virkeliggjort eventyr om drengen, der fik prinsessen og det halve kongerige, og som nu fejrer sit hjertets dronning med hele kongeriget, sagde Erling Tiedemann.
Fransk chanson til prinsen
Festkoncerten, som du kan genopleve i videoen i tilknytning til artiklen, bød bl.a. på den tidligere Vejle-pige Nina Kareis, der charmerede med harmonika og sang.
Og til ære for Prins Henrik dukkede Martine Clemenceau op og bød på franske chansons.
Og stemningen i hallen løftede sig yderligere hos majestæterne og pulikum, da sangeren Stig Rossen fremførte numrene “Starry, starry Night”, “Kringsatt av fiender” og endelig den forrygende “Anthem”.
Karet-tur gennem byen
Men folkefesten var meget mere end en stor festkoncert for Dronning Margrethe og Prins Henrik.
Sølvbrudeparret blev også hyldet af en tusindtallig folkeskare, da de kørte i karet, trukket af otte heste gennem Fredericias gader.
Også her var der problemer. Dagen forinden skulle kareten have været brugt i Horsens, men her satte et hjul i den dengang 128 år gamle karet sig fast, og regentparret måtte i stedet køre i bil til modtagelse på rådhuset.
Så slemt gik det ikke i Fredericia. Kareten var nemlig i stor hast blevet repareret, inden den skulle i brug i Fredericia.
Ved Landsoldatpladsen overrakte daværende borgmester J. B. Nielsen en særlig gave til brudeparret.
Byens gave bestod af en 24 karats guld kopi af en nøgle, der er fundet ved Ullerup Kirke. Og efter sigende den ældste eksisterende kirkenøgle i Danmark.
Originalen ligger på Nationalmuseet, og Dronning Margrethe er ejer af den eneste kopi, som tilmed er i ægte guld.
Til prins Henrik var byens gave en slipsenål med en facetslebet diamant.
Stående buffet på kongeskibet
Sølvbrudeparret kvitterede for dagens festlige program med at invitere kongelige gæster, politikere, embedsmænd, kulturspidser, organisationsfolk og repræsentanter fra erhvervslivet til stående buffet på kongeskibet Danneborg, som lå til kaj i Fredericia Havn.
Kongeparret to gravhunde færdedes scenevant mellem de mange gæster, der kunne forsyne sig med varme retter og overdådige desserter.
Ikke mindst en særlige jordbærkage og chokolade-lagkagerne blev der talt meget om blandt gæsterne i de efterfølgende dage.
Mens gæsterne hyggede sig på kongeskibet i et par timer, kunne folkemængden på kajen nyde musikalsk optræden, folkedans og tatto.
Kort før kl. 22 blev alle æresgæsterne “pebet” fra borde af den kongelige bådsmand, og kongeskibet gled stille ud fra kajen, mens alle honoratiores og folkemængden istemte “Der er et yndigt land” som en sidste hilsen til sølvbrudeparret.
Du kan se billeder øverst i artiklen og videoen kan ses her…