Kendt rigmand sigtet for drab på forsvundet hustru

Anne-Elisabeth Hagen har været forsvundet siden oktober 2018. Tirsdag morgen blev hendes 70-årig milliardærmand anholdt.

Udgivet Opdateret

Tirsdag morgen anholdt norsk politi rigmanden Tom Hagen.

Han er sigtet for drab eller medvirken til drab på sin kone Anne Elisabeth Hagen, der har været forsvundet siden 2018.

Det fortæller norsk politi tirsdag morgen på en pressekonference.

Artiklen fortsætter under videoen

Efterforskningsleder Tommy Brøske fortæller på pressemødet, at politiet har arbejdet med fire mulige teser for, hvad der skete med Anne–Elisabeth Hagen:

– At hun var udsat for en ulykke eller sygdom.

– At hun selv ønskede at forsvinde.

– At hun havde taget sit eget liv.

– At hun har været udsat for en forbrydelse.

Politiet fandt hurtigt, at de tre første scenarier var usandsynlige

Der har i sagen været henvendelser fra mulige kidnappere, som krævede en løsesum. Men politiet mener ikke, at de krav var reelle, lyder det.

De var i stedet et udtryk for, at drabet var planlagt, og det skulle vanskeliggøre efterforskningen.

– Vi har stor forståelse for, at der nu vil være mange svar på spørgsmål til sagen. Men i denne fase må vi undgå, at vigtige beviser går tabt. Derfor kan vi ikke svare på alt nu, siger politimester Ida Ystese på pressemødet.

Ikke noget om motiv

Politiet fortæller på pressemødet, at det ikke kan fortælle noget om, hvad Tom Hagens motiv til drabet kan være.

– Vi kan ikke gå nærmere ind på, hvad motiverne kan være, lyder det.

Politiet fortæller dog, at parrets hus igen bliver undersøgt.

Sagen om Anne-Elisabeth Hagen

9. januar 2019 blev offentligheden indviet i sagen og fik at vide, at Anne–Elisabeth Hagen kunne være blevet kidnappet.

* 15. januar: Politiet har modtaget mere end 800 tip i sagen. De omhandler mulige skjulesteder, mistænkelige personer og mistænkelige biler.

* 11. februar: Der afholdes endnu et pressemøde, hvor politiet fortæller, at det flere gange har haft kontakt til den formodede gerningsmand.

Korrespondancerne har dog ikke indeholdt tegn på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Det kalder politiet for “urovækkende”.

* 19. juni: Norsk politi oplyser, at det har ledt efter Anne-Elisabeth Hagen på en adresse i Danmark. Det fører dog intet nyt med sig.

* 26. juni: Politiet har droppet teorien om, at Anne-Elisabeth Hagen blev bortført. I stedet efterforskes sagen som et drab.

* 3. august: Det norske medie VG beretter, at Hagen-familien modtager et pengekrav fra den formodede gerningsmand på omkring ti millioner norske kroner – svarende til 7,5 millioner danske kroner – for tegn på liv.

Hagen-familien efterkommer ifølge VG kravet, men modtager ingen oplysninger fra den formodede gerningsmand.

* 6. august: Familiens advokat Svein Holden oplyser, at familien 8. juli har fået en besked fra kidnapperne. Familien har dog ikke fået det ønskede bevis på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

* 8. januar 2020: Politiet meddeler, at det vil intensivere eftersøgningen på land og til vands, da der er fundet nye spor.

* 22. januar: Anne-Elisabeth Hagen erklæres formelt død. Politiet er ikke sikker på, at hun er død – men hun formodes at være dræbt og indgår nu i de officielle opgørelser over uopklarede drab i Norge.

* 28. april: Norsk politi anholder Anne-Elisabeth Hagens mand, Tom Hagen. Politiet stopper ham, da han er på vej til sit arbejde.

Kilder: Vg.no, Ritzau.

null

Tom Hagen vil blive begæret varetægtsfængslet i fire uger, oplyser anklager Åse Kjustad Eriksson på pressemødet.

Om Hagen mistænkes for at være alene om forsvindingen står ikke helt klart.

– Vi efterforsker videre med henblik på at finde eventuelle medvirkende, siger Åse Kjustad Eriksson.

Ny drejning

Ved en stort anlagt aktion, hvor gader blev spærret, lykkedes det for norsk politi at pågribe den 70-årige Tom Hagen, der kørte i sin bil.

Anne-Elisabeth forsvandt om morgenen den 31. oktober 2018. Det sidste livstegn var en telefonsamtale med et familiemedlem ved nitiden. På det tidspunkt skal Tom Hagen have været på arbejde i nærheden af hjemmet.

Erklæret død

Anne Elisabeth Hagen blev tidligere i år erklæret død. Oprindelig blev sagen behandlet som en bortførelse, og der blev udlovet dusører og alverdens tiltag blev sat i værk. Tom Hagen har løbende samarbejdet med politiet.

De påståede bortførere gav aldrig lyd og efterlyste ikke løsepenge, så til sidst opgav politiet at arbejde videre med den vinkel. Det fik også politiet i Oslo til at erklære, at fru Hagen med al sandsynlighed var død.

Kriminalteknikere, der efterforskede sagen og dermed parrets hjem, fandt blodspor fra Anne-Elisabeth Hagen. Desuden modtog Tom Hagen et trusselsbrev, hvori det stod, at han skulle overføre løsesum – ellers ville konen blive dræbt. Men kidnapperne henvendte sig aldrig igen.

I 1992 var Tom Hagen ifølge Aftenposten med til at grundlægge energiselskabet Elkraft, der i dag sælger strøm til kunder i hele Norden. Selskabet blev en kæmpe succes, og i 2018 omsatte det for 1,75 milliarder danske kroner.

Derudover har Tom Hagen investeret i ejendomme i området og har stiftet flere firmaer.

Powered by Labrador CMS