Kastanjemandens skaber gør det igen

"Sygeplejersken" vækker begejstring hos anmeldere

Udgivet Opdateret

Den danske Netflix-serie "Sygeplejersken" falder i god jord hos flere anmeldere.

Heriblandt Avisen Danmark, som giver serien fire ud af seks stjerner.

- "Sygeplejersken" brillerer med flotte skuespilpræstationer. Ikke mindst fra de to hovedpersoner: Josephine Park som sygeplejersken og Louise Bernth som hendes mistænksomme kollega, skriver anmelderen.

Serien er baseret på sagen om sygeplejerske Christina Aistrup Hansen, der arbejdede på Nykøbing Falster Sygehus.

12 års fængsel

Hun blev i 2017 idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter.

Det var hendes kollega, Pernille Larsen, som anmeldte hende til politiet.

Det skete, efter at hun fandt beviser på, at Christina Aistrup Hansen gav nogle patienter alt for meget medicin.

Også Soundvenue har anmeldt den nye serie.

"Afsindigt bingeværdig"

Her lyder det, at dens "allerstørste styrke er, at den handler mere om den modige sygeplejerske Pernille end Christina, der slog patienter ihjel under nattevagter på Nykøbing Falster Sygehus."

Desuden kalder mediet "Sygeplejersken" for "afsindigt bingeværdig" og giver den fem ud af seks stjerner.

Berlingske giver fire ud af seks stjerner.

Selv om true crime-miniserien er gedigen, bliver den aldrig rigtig spændende, skriver mediet.

Roser instruktør

Lolland-Falsters Folketidende giver "Sygeplejersken" samme antal stjerner som Berlingske.

Her roses instruktøren Kasper Barfoed, som tidligere har instrueret filmen "Sommeren '92" samt Netflix-serien "Kastanjemanden".

- Og så er det lykkedes at sætte kød og blod på ofrene. Ved at give sig tid til at få præsenteret dem ordentligt, mærker vi nærmest på egen krop, hvilke meningsløse tab af menneskeliv vi er vidner til.

Behandles med ordentlighed

Også Politiken giver serien fire ud af seks.

Anmelderen skriver, at den virkelige sag er blevet behandlet med stor "ordentlighed", hvilket kan hæmme seriens dramatiske udfoldelse.

Patientdrabene fra Nykøbing F.

Christina Aistrup Hansen er tiltalt for i alt otte forhold – herunder tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing F. Sygehus.

I byretten blev hun kendt skyldig 24. juni 2016, og hun blev idømt fængsel på livstid. Sygeplejersken har sagen igennem nægtet sig skyldig. Hun ankede derfor dommen til frifindelse i landsretten.

Østre Landsret skal nu afgøre, hvorvidt sygeplejersken er skyldig i de otte forhold, hun er tiltalt for. Få et overblik her:

* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing F. Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam – bedre kendt som Stesolid.

* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.

* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

* Forhold 5 beskriver sagens tredje drabsanklage. Her er det den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge tiltalen blev dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden – en dødelig cocktail af morfin og diazepam – går igen.

* Forhold 6 zoomer ind på et påstået drabsforsøg på den 72-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet blev hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19.00 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig overdosis medicin. Kolleger når at give patienten modgift.

* Forhold 7 handler om, at den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre påståede drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.

* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.

Kilde: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København.

/ritzau/

null

"Sygeplejersken" er kommet på streamingtjenesten Netflix torsdag. Den består af i alt fire afsnit.

Instruktør Kasper Barfoed står bag den nye Netflix-serie 'Sygeplejersken', som udkommer 27. april 2023.
Instruktør Kasper Barfoed står bag den nye Netflix-serie "Sygeplejersken", som udkommer 27. april 2023.
Powered by Labrador CMS