Julemærke-kunstner afslører: Sådan er Mary

Per O. Jørgensen har fået lov til at lave sit andet julemærke.

Udgivet Opdateret

Den 28. oktober præsenteres årets nye julemærke. Hvert eneste år præsenteres julemærket på et pressemøde afholdt af Julemærkefonden. Til afsløringen af julemærket er julemærkets protektor kronprinsesse Mary også til stede og sammen med årets kunstner vil hun afsløre det nye mærke, der skal gavne de mange julemærkehjem.

Artiklen fortsætter under videoen.

Hvert år plejer det at være en ny person, der står bag julemærket – men i år er det faktisk en genganger. Per O. Jørgensen stod nemlig bag julemærket i 2016, men i år har han fået det ærefulde hverv at tegne mærket igen.

Men selvom man kan have nok så meget rutine i julemærker, så var i år lidt anderledes.

– I år var det en smule mere bundet, da tre af julemærkehjemmene har jubilæum. Julemærkefonden ville gerne have, at julemærkerne på en eller anden måde repræsenterede det i årets mærke, forklarer Per O. Jørgensen til Newsbreak.dk.

Populær illustrator

Per O. Jørgensen er en af de mest kendte illustratorer, som vi har i Danmark. Han er blandt andet kendt for at være den mand, der udødeligegjorde de danske versioner af Harry Potter-bøgerne, da første udgave udkom.

Men at lave et julemærke kræver, at 50 enkeltstående motiver kan samles i et stort julemærke-motiv – og det er altså en udfordring for alle.

– Det er jo det store puslespil for mig at få til at hænge sammen, forklarer illustratoren og fortsætter.

– Jeg er vant til, at mine opgaver i en vis grad er bundet. Det at få lov til at arbejde for noget, der giver mening og er værd at støtte – det er altid fedt. Jeg mener det virkelig. Det værdsætter jeg, siger Per O. Jørgensen.

Fint selskab

For den ellers driftsikre kunstner er julemærket noget, der tidligere har vakt stor nervøsitet. Tilbage i 2016 var det nemlig første gang, at Per O. Jørgensen mødte en fra kongefamilien – og det krævede en hel særlig træning at vænne sig til tanken.

– Jeg havde søgt om råd, fordi jeg ikke er vant til at færdes blandt kongelige. En bekendt herude har været tjener på kongeskibet, så han fortalte, hvordan man skulle gøre. Jeg skulle sidde ved siden af kronprinsessen, men var lidt i tvivl om hvorvidt man skulle give hånd eller ej. Men Mary rakte hånden ud. Hun var meget behagelig og venlig, forklarer illustratoren.

Selv har Per kaldt sit første julemærke for en af de to største ting i karrieren. Den anden var at tegne Harry Potter-bøgernes forside, der ved en international afstemning blandt fans blev kåret til verdens bedste. Men at træde ind i en stolt tradition blandt nogle af landets største illustratorer og kunstnere kunne noget helt særligt.

– Det var helt vildt at rive tæppet af dengang. Jeg var meget nervøs, da jeg skulle gøre det i 2016. Jeg er ikke vant til at være med de kongelige, men jeg fik lov at gøre det med Mary. Jeg blev så perpleks, at hun blev nødt til at tage tæppet væk, da mærket blev vist frem, forklarer han grinende.

Sådan bliver mærket

Julemærket er altid omgærdet med stor mystik, da ingen ved, hvordan mærket kommer til at se ud før, at det bliver offentliggjort. Men Per O. Jørgensen løfter lidt af sløret for Newsbreak.dk.

– Det er først og fremmest julet, så det skal gerne være sådan, at folk skal føle, at det er jul. Så jeg kan da afsløre, at julemærket indeholder nisser. Men der vil være et mylder af figurer og en stjernehimmel, lyder det fra tegneren.

Og nu kunne man fristes til at tro, at Per ville være klar til at blive fast tegner af julemærket, men det skal man nok ikke regne med.

– Det er så vidt jeg ved kun dronningen og mig, der har fået lov at lave det to gange.  Så jeg ville nok blive overrasket, hvis de ville spørge igen, afslutter han.

Julemærket offentliggøres den 28. oktober klokken 11.00 til et storstilet arrangement, hvor både Thomas Evers Poulsen, Anne Glad, Stig Rossen og flere andre kendte danskere vil deltage.

Powered by Labrador CMS