- Jeg låner mine følelser ud

Skuespiller Dar Salim er draget af ekstreme roller

Udgivet Opdateret

Telefonen bipper på Christians natbord. Ved siden af ham ligger hans kone, der spørger, hvem han har fået en besked fra.

Det er bare en kollega, svarer han.

- Hvem fra dit arbejde skriver til dig klokken fire om natten?, lyder det mistroisk fra den anden side af sengen.

Sådan indledes den nye danske Netflix-thriller "Kærlighed for voksne", som har premiere 26. august.

Forelsket i kollega

I hovedrollen ses Dar Salim som Christian, der efter mange års ægteskab forelsker sig i sin kollega, den noget yngre Xenia, spillet af Sus Wilkins.

- Jeg tror, at åbningsscenen vil vække genklang hos mange, siger Dar Salim og fortsætter:

- Jeg har talt med mange, der har set filmen, som siger: "Jeg fik det så dårligt med den scene". De genkender et eller andet, en usikkerhed, enten i deres partner eller i sig selv.

Livsfarligt trekantdrama

På overfladen lever Christian det perfekte liv med hustruen Leonora og deres søn, som efter lang tids sygdom endelig er blevet rask.

Men da Leonora, i skikkelse af Sonja Richter, opdager affæren, bliver det begyndelsen på et livsfarligt trekantdrama.

I løbet af filmen gennemgår Christian det meste af følelsesspektret. Det var udfordrende at forløse, fortæller Dar Salim, der gjorde det til sin opgave at finde ind til karakterens kerne.

- Kærligheden til sønnen var nøglen for mig - alt det, han har at miste i forhold til sit barn, selv om det jo slet ikke er hovedhistorien, siger den 45-årige skuespiller.

Er blevet bedre

Han har selv sønnen Zidane på 11 år. At være far har gjort Dar Salim til en bedre skuespiller, fortæller han.

- Det udvider ens følelsesspektrum at få børn. Det tror jeg, at alle forældre kan skrive under på. Det er helt klart en styrke i mit job, for jeg bruger jo mit eget følelsesliv. Det er mine følelser, som jeg låner ud til Christian, forklarer han og fortsætter:

- For ti år siden havde jeg ikke den samme følelsesmæssige intelligens. Derfor kunne jeg ikke have spillet den her rolle lige så godt.

Hvis hans skuespilevner skulle sammenlignes med en bil, ville det være en toptunet en af slagsen, fortæller han videre.

Sagde ja med det samme

- Så nu handler det om at vælge de roller, hvor jeg kan få lov til at udfolde mig og køre i højeste gear. Det er den her film et eksempel på, så det tog mig ikke mere end to sekunder at sige ja til rollen, lyder det fra den prisvindende skuespiller.

De krævende roller har han efterhånden haft en del af. Den autodidakte skuespiller, som egentlig er uddannet pilot, er især blevet rost for sine præstationer i "Gå med fred, Jamil", "Underverden" og "Til vi falder".

I takt med at han bliver dygtigere, stiller han højere og højere krav til sine roller.

Han vil ikke spille noget, der er nemt for ham, og derfor takker han ofte nej til projekter, som han tidligere ville have taget imod med kyshånd.

Ikke bange for at gå glip af noget

- Jeg er bare et andet sted nu, og jeg er heller ikke bange for at gå glip af noget. Hvis jeg siger nej til en rolle, hvor filmen går hen og bliver et kæmpehit, så fred være med det. Godt for dem, siger han.

Det er da heller ikke hverken priser eller en stor karriere i Hollywood, der driver ham.

- For ti år siden havde jeg ikke den samme følelsesmæssige intelligens, siger Dar Salim.
- For ti år siden havde jeg ikke den samme følelsesmæssige intelligens, siger Dar Salim.

Historien og de mennesker, der skal fortælle den, er det vigtige. Der skal være meget på spil, og så er han særligt draget af de karakterer, som bærer noget ekstremt i sig. Sådan en karakter er Christian.

- Man kan sige, at han er en ekstremt handlekraftig mand, siger Dar Salim og fortsætter:

- Min opgave er at vise, at en almindelig, genkendelig mand kan indeholde noget, som er en enorm styrke under positive omstændigheder, men som kan være fatalt under de forkerte.

Lærer mig selv bedre at kende

Arbejdet med skyggesiderne og de tunge følelser indebærer, at han må grave ned i sit eget følelsesliv. Derfor lærer han hele tiden sig selv bedre at kende.

- I virkeligheden er jeg nok bedre til at indse ting om mig selv ved at spille enormt svære roller, end hvis jeg skulle gøre det gennem terapi eller et kursus i selvudvikling, forklarer Dar Salim.

Og jo klogere han bliver på sig selv og sine egne følelser, jo bedre bliver han til at spille skuespil.

- Det er ligesom hønen og ægget. Min udvikling står aldrig stille, siger han.

"Kærlighed for voksne", som også har Lars Ranthe og Mikael Birkkjær på rollelisten, kan ses på Netflix fra 26. august.

Powered by Labrador CMS