I tårer midt under TV2-program

Simon Kvamm har tidligere skærmet alt om sin privatperson og sin familie. I søndagens udgave af "Toppen af poppen" åbner han en smule op for den del

Simon Kvamm bliver rørt under søndagens udgave af 'Toppen af poppen'.
Simon Kvamm bliver rørt under søndagens udgave af "Toppen af poppen".
Udgivet Opdateret

Musikeren og multiartisten Simon Kvamm er før blevet spurgt, om han ville medvirke i TV 2's musikfortolkningsprogram "Toppen af poppen".

Hidtil har svaret lydt nej. Men i år var alle kalkulerede overvejelser elimineret.

- Efter en eller anden form for coronakuller ville jeg virkelig bare gerne hænge ud med nogle kolleger og spille noget musik. Det gjorde, at jeg simpelthen ikke rigtigt kunne være i det der strategiske rum, som jeg har været i før, om jeg vinder eller taber på at være med, forklarer Simon Kvamm.

- Jeg havde simpelthen bare en enorm lyst. Men jeg betingede mig også lidt ved at få lov til at eksperimentere og gå til kanten. Jeg ville gøre det anderledes musikalsk og kunstnerisk udfordrende, selv om det er et mainstreamprogram søndag aften.

Simon Kvamm åbnede årets udgave af "Toppen af poppen" med at fortolke det Maria Bramsen-sungne Tøsedrengene-nummer "Så gik der tid med det", som forenede musik og dramatik.

Iscenesættelse er nemlig et visuelt virkemiddel i flere af Simon Kvamms fortolkninger.

Iscenesættelse i fokus

For når det senere på sæsonen er Alex Vargas' tur til at blive fortolket, foregår Simon Kvamms fortolkning af hans sang i en pølsevogn, hvor han ender i et skænderi med sig selv og sin egen indre stemme.

Det er en noget anderledes at gå til sangene på, end hvad der er blevet set førhen i programmets ti år lange historie.

I søndagens udgave af "Toppen af poppen" er det dog Simon Kvamms tur til at sidde for bordenden.

Her dykker de øvrige seks deltagere - førnævnte

Maria Bramsen og Alex Vargas sammen med Mathilde Falch, Hjalmer, Katinka Bjerregaard og Malte Ebert - ned i Simon Kvamms bagkatalog, som spænder over Nephew til duoen De Eneste To og den eksperimentende trio Hugorm.

Går bag om musikken

Men det er ikke udelukkende musikken, som det handler om i programmet.

Det menneskelige følger også med, og i løbet af programmerne sætter deltagerne ord på, hvad der har formet dem til den musiker - og det menneske - de er.

Simon Kvamm er især kendt fra tre bands - Nephew, De Eneste To og Hugorm. (Arkivfoto)
Simon Kvamm er især kendt fra tre bands - Nephew, De Eneste To og Hugorm. (Arkivfoto)

- Det er helt klart noget, jeg har været spændt på, for jeg har ikke sådan åbnet supermeget for, hvordan jeg er. Det synes jeg selv, at jeg har gjort før. Men jeg ved godt, at jeg bliver set på som en, der har lidt distance og et følelsesmæssigt skjold, siger Simon Kvamm.

- Jeg har været bevidst om, at man ikke går ind i sådan et program med et skjold på. Man smider det. Og jeg har været spændt på, hvordan det føltes. Men det har faktisk føltes rigtigt rart, for jeg er blevet grebet af mine kolleger - eller venner, som de er blevet. Det har været stort at opleve.

Dybt personlige sange

I programmet betror Simon Kvamm blandt andet, at han skrev Nephews gennembrudnummer, "Movie Klip", kort efter at han havde mødt den kvinde, som siden er blevet hans kone og mor til hans to døtre.

Simon Kvamm har i mange år dannet par med journalist og forfatter Stine Ellerbæk, og sammen har de døtrene Elinor på 14 år og 9-årige Alice.

- Når jeg snakker om mine egne sange, så ville det være mærkeligt ikke at have dem med i persongalleriet, for det er dem, der står allertættest på mig, siger Simon Kvamm og uddyber:

- Jeg har tidligere meget bevidst holdt mig fra at tale om min hustru og mine børn og set dem værende ude af det, jeg laver. Men jeg har været velvidende om, at når jeg går ind i det her følelsesmæssige rum, så kan jeg jo ikke lade være med at snakke om, hvor meget de betyder for mig.

Har fået rykket grænsen

Det er faktisk en grænse, som er blevet rykket gennem "Toppen af poppen", fortæller Simon Kvamm.

- Jeg havde ellers forsvoret at få våde øjne, fordi alle - forstå mig ret - ender med at sidde og tude, når de er med. Det skulle jeg bare ikke, havde jeg tænkt. Men jeg kan ikke helt se mig fri fra at komme til det en enkelt gang.

Simon Kvamm udgør sammen med Mathilde Falch, Hjalmer, Maria Bramsen, Katinka Bjerregaard, Alex Vargas og Malte Ebert årets hold i TV 2's uhyre populære musikfortolkningsprogram 'Toppen af poppen'.
Simon Kvamm udgør sammen med Mathilde Falch, Hjalmer, Maria Bramsen, Katinka Bjerregaard, Alex Vargas og Malte Ebert årets hold i TV 2's uhyre populære musikfortolkningsprogram "Toppen af poppen".

- Mit store issue er jo at afgive kontrol, og det er i nogen grad et kontroltab at være med i sådan et program her, fordi man ikke kan styre sine følelser, når det handler om musik.

- Det er også det smukke ved det, og det er sikkert derfor, at produktionen er så kloge, at hvis de prioriterer musikken højest, så kommer følelserne, siger Simon Kvamm.

Spændt på programmet

Musikeren er ikke bange for, om han har blottet sig for meget, men det er alligevel med en vis spænding, at han genser programmerne, fortæller han.

- Det kan godt være, at der er noget, jeg siger i programmet, som jeg i dag kommer til at synes, er for meget. Det kan også være, der er noget, mine børn synes er for meget - de bliver hurtigt pinligt berørte.

Privat er Simon Kvamm gift med journalist og forfatter Stine Ellerbæk, og sammen har parret døtrene Elinor på 14 år og 9-årige Alice. Her ses parret tilbage i 2005 til uddelingen af P3 Guld. (Arkivfoto)
Privat er Simon Kvamm gift med journalist og forfatter Stine Ellerbæk, og sammen har parret døtrene Elinor på 14 år og 9-årige Alice. Her ses parret tilbage i 2005 til uddelingen af P3 Guld. (Arkivfoto)

- Men jeg vil også sige, at hvis ikke jeg havde det sådan, så ville jeg heller ikke mene, at jeg havde investeret mig nok.

"Toppen af poppen" sendes på TV 2 søndag klokken 20.

De er med i årets Toppen af Poppen

Maria Bramsen

Alex Vargas

Mathilde Falch

Hjalmer Larsen

Katinka Bjerregaard

Malte Ebert

Simon Kvamm

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS