I Sverige kunne de ikke kende forskel: Brugte billede af norsk konge i omtale af Henriks død
Nu har svenske SVT gjort sig upopulær i både Danmark og Norge.
Prins Henriks nylige død har trukket overskrifter i mangt et land i verden – ikke mindst hos Danmarks nordiske broderfolk fra Sverige og Norge.
Men for en journalist på den svenske TV-station SVT viste det sig en lidt for stor mundfuld at omtale de nordiske royale familier.
Heri fremgår det nemlig, at det gik lige lovlig stærkt, da kanalen på sin hjemmeside skulle “breake” nyheden om, at Prins Henrik af Danmark er død.
Gjorde prinsen til konge
Et screenshot, som Dagbladet viser, påpeger nemlig, at artiklen fejlagtigt er behæftet et billede af en helt anden.
Nemlig den norske Kong Harald. Billedet, som SVT brugte, er det, du kan se øverst i artiklen som det første i galleriet.
I det mindste havde svenskerne da ret i, at det er Dronning Margrethe på billedet.
Lægger sig fladt ned
Den norske avis har – ganske som vi danskere – god grund til at føle sig stødt over hændelsen, der mildt sagt er uheldig. Slinger i valsen er der dog heller ikke fra den svenske TV-stations nyhedschef.
– Det er naturligvis beklageligt, at vi publicerede et forkert billede – specielt i en sammenhæng som denne – og jeg beklager, at det skete, skriver Michael Kucera, som han hedder, i en mail til Dagbladet.
Han forklarer, at fejlen heldigvis hurtigt blev rettet. Det lykkedes dog flere at støde på den mærkværdige sammenkobling af kongehuse.
Vore tanker er i Danmark
I forbindelse med nyheden om Prins Henriks død udsendte det norske kongehus en pressemeddelelse på sin hjemmeside, hvor i der ydes moralsk opbakning til det danske ditto i denne svære tid.
Pressemeddelelsen er behæftet med et citat fra Kong Harald:
– Vores tanker går til dronning Margrethe og den nærmeste familie efter Prins Henriks bortgang. Vores kondolencer går også til det danske folk, siger kongen.
Kong Harald har desuden besluttet, at der i respekt for Henriks død flages på halv stang fra den norske slotsbalkon på begravelsesdagen. Prins Henriks stedes til hvile den 20. februar.