Husker du da Clinton brændte kongen af?

Kong Harald og dronning Sonja blev efterladt i uvished foran Det Hvide Hus

Udgivet Opdateret

Den 17. januar var det præcis 30 år siden, kong Harald satte sig på den norske trone og hans hustru blev dronning Sonja af Norge. En begivenhed, der under normale omstændigheder ville være blevet fejret med manér. Men desværre er der ikke noget, der er normalt i øjeblikket.

Artiklen fortsætter under videoen

Så for trods alt at markere jubilæet, så også den norske befolkning mærker noget til det, har kongeparret indvilget i at medvirke i en dokumentar-serie på den statslige TV-kanal NRK. Her beretter de om de 30 år på tronen og de 50 statsbesøg, de har deltaget ved gennem årene. Det skriver blandt andet Royale Central.

I den første episode af serien, der blev sendt på selve jubilæumsdagen, ser kongen og dronningen tilbage på et statsbesøg i USA, hvor ikke alt gik nøjagtigt efter planen.

Værtsparret udeblev

Rejsen fandt sted i 1995, hvor Bill Clinton var præsident og han og fru Hillary således residerede i Det Hvide Hus, og alt var som altid planlagt ned i mindste detalje – troede de.

Men da de under statsbesøget ankom til visit i Det Hvide Hus, var der ingen til at modtage dem. Præsidenten og ‘First Lady’ Hillary var simpelthen ingen steder at se.

De dukkede dog op, noget forsinket, og Bill Clinton har senere fortalt, at han havde været hunderæd for, om situationen ville vilde blive taget voldsomt ilde op og betragtet som en fornærmelse mod både kongeparret og den norske nation.

Episoden blev da også i dagene efter beskrevet som ‘pinlig’ i de amerikanske medier.

Velkommen i Det Hvide Hus

Kong Harald og dronning Sonja tog det nu i stiv arm og kongen havde endda overskud til at joke med situationen.

– De kom løbende mod os med. De havde åndenød og så forfærdelige ud. Og så røg det ud af mig: “Velkommen til Det Hvide Hus!” Det var ikke så godt, fortæller han smågrinende i dokumentaren.

Årsagen til præsidentens forsinkede ankomst var, kom det frem, at han havde været i et vigtigt møde, der var var trukket ud.

Det var i øvrigt langt fra første gang, den norske konge var indenfor i præsidentboligen. Under 2. verdenskrig, mens han var prins Harald, boede han der rent faktisk sammen med sin mor og to søstre i et par måneder som gæster hos præsident Franklin D. Roosevelt.

Powered by Labrador CMS