Hun strøg helt til tops
Som den første kvinde strøg hun til tops i universitetsverdenen i 1970'erne og blev senere chef for Det Kongelige Teater. Den 29. juli fylder Boel Jørgensen 80
Kønskvotering. Tværfaglige uddannelser. Hensyntagen til familielivet og forbud mod sene møder på universitetet.
Som rektor på RUC stod Boel Jørgensen bag initiativer, som gjorde op med den gængse kultur i uddannelses- og erhvervssektoren og sagtens kunne være plukket ud af nutidens debatter om ligestilling.
Men det var altså tilbage i 1970'erne og 80'erne, at Boel Jørgensen satte sit præg på RUC som den første kvindelige universitetsrektor i Danmark.
Fredag den 29. juli fylder hun 80 år.
Opvokset i Sverige
Boel Jørgensen voksede op i Hässleholm i Sverige, blev uddannet sociolog på universitetet i Lund og flyttede derefter til København.
Her arbejdede hun først med forskning i Sundhedsstyrelsen og på Socialforskningsinstituttet. Senere kom hun til RUC, hvor hun i 1978 blev ansat som rektor og blev et kendt navn i offentligheden.
Det var Boel Jørgensen, der stod i spidsen for at fremme tværfaglighed og projektarbejde, som har kendetegnet RUC lige siden.
Hun markerede sig på universitetet ved at tænde en ligestillingspolitisk ild i de kvindelige lærere og argumenterede for, at man indførte bløde kvindekvoter. Tiden var dog ikke moden til den form for tiltag.
Stop klokken 16
Boel Jørgensen mente, at det skulle være muligt både at have et velfungerende familieliv og et arbejde som lektor, professor og forsker. Derfor vedtog hun, at alle personalemøder på RUC skulle slutte senest klokken 16.
Efter nogle år, hvor RUC var truet på sin eksistens, men endte med at overleve, blev Boel Jørgensen i 1989 headhuntet af Det Kongelige Teater og ansat som teaterchef. Det viste sig at være noget af en mundfuld.
Blandt andet fandt Boel Jørgensen sig i 1991 nødsaget til at fyre operachefen for anklager om sexchikane, hvorefter han kvitterede med et sagsanlæg mod Det Kongelige Teater for et trecifret millionbeløb.
Efter tre år i chefstolen forlod Boel Jørgensen sin stilling.
Stort gåpåmod
Om sit gåpåmod har hun forklaret, at hun som barn lærte at være selvstændig, og fra hun var 14 år fik hun lov at rejse på ferie til europæiske storbyer kun i selskab med en veninde.
Siden stillingen i toppen af dansk kulturliv har hun været direktør for kultur- og børneområdet i Roskilde Kommune, bestyrelsesmedlem i Center for Menneskerettigheder og tilknyttet lektor på RUC.
Sin sidste lektion som underviser havde hun som 75-årig i 2017.