Historiker om nytårstale: Et slag til den grådige elite

Dronningen talte direkte til børnene i sin nytårstale og sendte en kritik afsted mod grådige mennesker.

Dronning Margrethe holder nytårstalen på Fredensborg Slot, mandag den 31. december 2018. (Foto: Keld Navntoft /Ritzau Scanpix 2018)
Dronning Margrethe holder nytårstalen på Fredensborg Slot, mandag den 31. december 2018. (Foto: Keld Navntoft /Ritzau Scanpix 2018)
Offentliggjort Sidst opdateret

I skal være søde – og ikke drille og såre hinanden.

Omtrent sådan lød et af dronning Margrethes budskaber i hendes nytårstale, der blev sendt mandag aften fra Fredensborg Slot.

Og det er usædvanligt, at dronningen reserverer en central del af sin nytårstale til at tale direkte til landets børn, lyder det fra historiker Michael Bregnsbo fra Syddansk Universitet.

– Specielt appellerer hun til børn, og det forekommer mig nyt. Man skal vise forståelse og tænke på andre og ikke drille og såre, og hvis man har gjort det, skal man gøre det godt igen. Det er i øvrigt også noget, der gælder de voksne, sagde hun. Det var et bemærkelsesværdigt afsnit.

Overblik over nytårstalen 2018

Dronningen har i sin nytårstale fokus på fællesskab og nærvær mellem mennesker. Hun taler også om klimaet og grådighed.

Læs her, hvad dronningen blandt andet sagde:

* – I farten kan vi blive for ivrige med at føre os frem. Det er, som om flere siger “se på mig” og færre har øje for andre. Jeg kan godt frygte, at eftertanken og omtanken bliver klemt og glemt.

* – Jeg synes, at der er en tendens til, at vores måde at være sammen på bliver mere overfladisk, mindre nærværende. Vi tager os ikke tid til at forstå hinanden og vi glemmer at respektere hinanden og passe på hinanden.

* – Man skal give sig tid til at mærke, om en ven er ked af det. Der skal være tid til at forstå, om man har sagt noget, der sårer en anden, eller har drillet for meget. Så må man se at få det gjort godt igen. Det gælder ikke bare for børn; det skal vi voksne også lægge mærke til.

* – Det gør mig trist, hvis moralen skrider. Hvad bliver der så af almindelig anstændighed? Man skal kende forskel på dit og mit, på rigtigt og forkert. Det burde ikke være så svært.

* – Det optager stadig flere, at vores levevis påvirker miljøet og klimaet.

– Virksomheder har grønne strategier. Vind, sol og biomasse giver os renere energi.

– Hjemme i køkkenerne sorterer man affaldet. Mange køber økologisk.

– Vi skal have omtanke for fremtiden. Vi skal tænke os om i tide.

Kilde: Kongehuset

null

Dronning Margrethe kom med flere forholdsvist markante udtalelser i sin nytårstale, fremhæver historikeren.

– Der var nogle steder, hvor hun var markant. Her fremhævede hun blandt andet mennesker med en særlig samfundsmæssig position og ansvar, der har svigtet, siger Michael Bregnsbo og kalder denne gruppe for “samfundets elite”.

Han nævner, at tankerne i den sammenhæng blandt andet ledes hen på sagen om Britta Nielsen, der er fængslet og sigtet for millionsvindel i Socialstyrelsen. Samt skandalen om hvidvask for milliarder i Danske Banks estiske filialer.

– Og når hun talte om klima og miljø, nævnte hun de unge – at det er dem, der er særligt optaget af klimaproblemerne, for det er dem, der skal overtage den verden, der risikerer at blive ødelagt af global opvarmning og forurening.

– Det var en tale, hvor det lykkedes at sige noget væsentligt om samfundet og forholdet mennesker imellem, siger Michael Bregnsbo.

Dronningen satte i sin tale spørgsmålstegn ved, om økonomisk fremgang gør vores liv rigere.

Om vi med den teknologiske udvikling har mistet empatien med de mennesker, vi er i kontakt med gennem eksempelvis sociale medier, og om vi er blevet for overfladiske som mennesker.

– Det var stærke, men efter min mening helt nødvendige og berettigede ord fra majestæten, siger Michael Bregnsbo.

Powered by Labrador CMS