Her er årets Bodil-topscorer

Filmen "Holiday" modtager lørdag aften prisen for den bedste danske film ved uddelingen af Bodilprisen 2019.

Instruktør Isabella Eklöf modtog prisen for bedste film for ‘Holiday’, da Bodilprisen 2019 blev uddelt på Stærekassen i København, lørdag den 2. marts 2019.. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix)
Instruktør Isabella Eklöf modtog prisen for bedste film for ‘Holiday’, da Bodilprisen 2019 blev uddelt på Stærekassen i København, lørdag den 2. marts 2019.. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Selv om filmen “Holiday” ikke har været en stor publikumssucces, så fik den danske gangsterfilm lørdag aften et skulderklap af de danske anmeldere.

Filmen, som kun har solgt 2705 biografbilletter siden premieren i oktober, blev nemlig den absolutte topscorer ved den årlige uddeling af Bodilprisen, som er de danske filmkritikeres pris.

Hele fire gange kunne holdet bag “Holiday” hente en af de eftertragtede bodilstatuetter på scenen i Stærekassen ved Det Kongelige Teater i København, hvor prisuddelingen fandt sted. Filmen modtog blandt andet prisen for den bedste danske film.

Elskerinden

“Holiday” er den svenske instruktør Isabella Eklöfs spillefilmdebut og handler om den unge kvinde Sascha, som er taget på ferie i en luksusvilla ved den tyrkiske riviera.

Her indlogerer hun sig som elskerinde hos den utilregnelige narkogangster Michael, som udsætter hende for utallige ydmygelser og gør hendes liv til et helvede.

– Med “Holiday” serverer hun (instruktør Isabella Eklöf, red.) subtil kapitalismekritik og modige, feministiske pointer i en æstetisk overlegen indpakning, lød det i motiveringstalen, da “Holiday” modtog prisen for “Bedste danske film”.

Rollen som Sascha bliver spillet af 24-årige Victoria Carmen Sonne, og hun kunne hente en bodilstatuette på scenen for den bedste kvindelige hovedrolle.

Instruktør: Har nogen set den?

For instruktøren var det noget overraskende, at filmen vandt. Da hun gik på scenen på Stærekassen i København for at modtage den eftertragtede bodilstatuette, trådte hun med et smil på læben frem til mikrofonen og spurgte publikum:

– Er der overhovedet nogen, der har set filmen?

Gangsterfilmen “Holiday” har nemlig ikke solgt mere end 2705 billetter i de danske biografer siden premieren i oktober sidste år.

Derfor var den svenske instruktør overrasket over den store hæder, som filmen modtog ved Bodilprisen, som er de danske filmkritikeres pris.

– Det er meget uventet, siger hun.

Ikke desto mindre betyder det meget for Isabella Eklöf, at “Holiday” netop anerkendes af anmelderne.

– Jeg laver mine film til kritikere og ikke nødvendigvis til det brede publikum, for jeg synes både, der skal være plads til brede og til smalle film. Det er fantastisk at lave film til super dannede mennesker, der ved, hvad de taler om. Sådan nogle film skal man have lov til at lave, og det prøver jeg at gøre, siger hun.

Flere priser

Rollen som gangsteren Michael bliver spillet af 48-årige Lai Yde Holgaard, som blandt andet har medvirket i DR’s dramaserie “Bedrag”, og han modtog prisen for den bedste mandlige birolle for sin rolle i “Holiday”.

Derudover kunne filmens fotograf, Nadim Carlsen, lade sig hylde, da han modtog prisen for den bedste fotograf.

Her er vinderne af Bodilprisen 2019

Her er vinderne af Bodilprisen 2019:

* Bedste danske film: “Holiday”, instrueret af spillefilmdebuterende Isabella Eklöf.

* Bedste kvindelige hovedrolle: Victoria Carmen Sonne for “Holiday”.

* Bedste mandlige hovedrolle: Jakob Cedergren for “Den Skyldige”.

* Bedste kvindelige birolle: Katrine Greis-Rosenthal for “Lykke-Per”.

* Bedste mandlige birolle: Lai Yde Holgaard for “Holiday”.

* Bedste ikke-amerikanske film: “Roma”, instrueret af Alfonso Cuarón.

* Bedste amerikanske film: “The Florida Project”, instrueret af Sean S. Baker.

* Bedste fotograf: Nadim Carlsen for “Holiday”.

* Bedste dokumentarfilm: “Olegs krig”, instrueret af Simon Lereng Wilmont.

* Bedste manuskript: Jakob Weis for “Den tid på året”.

* Sær-Bodil: Oversætter Henrik Thøgersen.

* Æres-Bodil: Leder af Filmskolens dokumentarinstruktøruddannelse Arne Bro.

* Henning Bahs-prisen: Simone Grau Roney for “The House That Jack Built”.

* Blockbuster Talentprisen: Instruktør Gustav Möller for “Den skyldige”.

Kilder: Danske Filmkritikere.

null

Det var ellers Paprika Steens julefilm “Den tid på året” og Niclas Bendixens komediefilm “Ditte og Louise”, som havde store chancer for prishøst ved uddelingen af Bodilprisen 2019.

Begge film var således nomineret seks gange.

Tomhændet

Men holdet bag “Ditte og Louise” måtte gå tomhændet hjem uden en eneste statuette, mens “Den tid på året” vandt en enkelt pris for det bedste manuskript, som gik til filmens manuskriptforfatter, Jakob Weis.

Prisen for den bedste mandlige hovedrolle gik til Jakob Cedergren. Han vandt prisen for sin rolle som politibetjenten Asger Holm i “Den skyldige”.

Den danske thriller blev også hyldet med en ny Bodil, som blev uddelt for første gang i år. Nemlig den såkaldte Blockbuster Talentprisen. Den gik til svenske Gustav Möller, som debuterede som spillefilminstruktør med “Den skyldige”.

Blockbuster Talentprisen har til formål at hylde nye filmtalenter, der på baggrund af deres indsats i det forgangne år vurderes at gå en stor fremtid i møde.

Bodilprisen er Danmarks ældste filmpris og blev uddelt første gang i 1948. Aftenens uddeling var således nummer 72. Årets værter var skuespiller Iben Hjejle og tv-vært Signe Lindkvist.

Bodilprisen

Her kan du læse om prisen:

* Bodilprisen er Danmarks ældste filmpris og blev uddelt første gang i april 1948.

* Bodilprisen er kritikernes egen filmpris, og den uddeles af Danske Filmkritikere.

* Statuetten er opkaldt efter de to danske skuespillere Bodil Kjer og Bodil Ipsen.

* Priserne uddeles i kategorierne bedste danske film, bedste mandlige og kvindelige hovedrolle og birolle, bedste dokumentarfilm, bedste fotograf, bedste manuskript, bedste amerikanske film og bedste ikke-amerikanske film.

* Desuden uddeles der en Sær-Bodil, en Æres-Bodil, Henning Bahs-prisen og årets nye pris, Blockbuster Talentprisen.

Kilder: Danske Filmkritikere.

null
Powered by Labrador CMS