Hårdtslående band indtager overraskende førsteplads

Dødsmetal er med største sandsynlighed ikke den mest populære musikgenre her hjemme, men Aarhusbandet Baest på vinyl er en gedigen succes.

Baest på vinyl er blevet en vaskeægte succes, og det glæder bandet, der fortsætter i samme rille. Arkivfoto: Scanpix
Baest på vinyl er blevet en vaskeægte succes, og det glæder bandet, der fortsætter i samme rille. Arkivfoto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Trommerne buldrer, så glas og kaffekrus på bordet klirrer, og trommehinderne rasler. Pladespilleren snurrer i et rundtosset drev, og skiven på tallerknen serverer brutal dødsmetal. Dansk endda.

Det er givetvis situationen i en del danske hjem for tiden. Et hurtigt kig på den danske hitliste over vinylsalg i uge 34 afslører nemlig en overraskende nyhed. Det er nemlig hverken Madonnas fløjsbløde røst eller Eminems hårdtslående raptekster, der topper listen. Det gør danske Baest, der med growl og distortionlyd har taget musikbranchen med storm ved hjælp af pladen Danse Macabre.

En nyhed, der vække glæde hos bandet. Ikke mindst hos guitarist Svend Karlsson, som Newsbreak.dk fanger på en telefon, mens bandet er i fuld gang med at forberede en turné.

Det erklærede mål

Med et af de absolut største pladeselskaber i ryggen er det altså lykkedes det tidligere undergrundsband at stable en markant succes på benene. Det har fra starten været et mål, siger Svend Karlsson.

– Målet med pladen har hele tiden været, at det skulle gå godt, og i tiden op til udgivelsen planlagde vi, hvordan det skulle eksplodere, når den endelig kom, lyder det fra en stolt og glad guitarist.

Han er ganske bevidst om, at succesen nok skal få et rygstød, da pladen tilsyneladende er farligt populær. Selv om det fysiske pladesalg er midt i en historisk nedtur, så er det alligevel en bedrift at klatre til tops på salgslisterne – især med musik, der ikke som sådan er en del af mainstream-bølgen. Selv om de i mange metal-kredse er uskik at gå mainstream, er det sket for Baest på vinyl. Bandet giver i øvrigt ikke “en skid for”, om de er band non grata hos landets metalhoveder.

Angående pladesalgets nedtur, så sætter det situationen i relief, at bandet dagen før udgivelsen af Danse Macabre spillede en koncert i Tyskland og solgte svimlende 20 kopier af Baest på vinyl. Det lyder ikke af meget, men ér faktisk imponerende.

At være ægte med sig selv

I sommeren 2015 mødtes Svens Karlsson med Lasse Revsbech, der også spiller guitar i bandet, og sammen fandt de frem til, at de faktisk burde starte et band. Et ægte band, blev de enige om. Det skulle ikke være et hobby-projekt, men et sted at udvikle egne evner og skabe musik, som folk gider høre.

– Hurtigt gik det slag i slag, og vi startede Bæst (er siden ændret til det internationale Baest, red.) ud fra ambitionen om, at vi en dag skal kunne leve af at gøre det, vi elsker, fortæller Svens Karlsson, der for nuværende – som alle sine band-kolleger – stadig er nødt til at arbejde ved siden af.

I Baest er grundholdningen, at musik er for alle, og dødsmetal er en oplevelse, som sagtens kan havne på mainstreamlister – uanset om nogen synes det er uægte.

– Vi vil meget hellere være ægte mod os selv og den musik, vi tror på, end lade os true af folk i branchen, der kalder os mainstreams skødehund. Det er vigtigt med integritet og at stå inde for det, vi gør, og det fortsætter vi med. Vi går snart i gang med næste plade, og spilleglæden og musikken er ægte. Det er det vigtige, siger Karlsson.

Baest på vinyl taler sit tydelige sprog, men et af de helt store – og sjove – rygstød kom, da en hvid T-shirt med bandets logo pludselig blev populær i hjembyen Aarhus. Populær blandt unge, man normalt aldrig ville synes havde nogen egentlig tilknytning til eller lyst efter dødsmetal.

Man bliver ikke rig – kun måske

Det kan godt være, at Baest nu kan bryste sig af at være et household name inden for dansk musik, men det betyder ingenlunde, at medlemmerne kan se frem til at blive rige i dette øjeblik. Svend Karlsson fortæller dog, at der helt generelt går rigtig godt for Baest.

Onsdag drager medlemmerne på en turné, der tager aarhusianerne gennem blandt andet Holland, Slovenien, Ungarn og Tyskland. Siden venter en dansk efterårsturné på omkring 10 af de større spillesteder.

– I Danmark kan man faktisk godt tjene gode penge på at spille live, og uden at afsløre for meget, kan jeg godt sige, at vi tjener markant mere, end vi gjorde i starten. Det går rigtig godt for Baest, siger han og påpeger igen, at målet er at køre bandt på fuld tid for de fem medlemmer.

– Så må de, der har lidt større regninger, få lidt mere udbetalt, tilføjer han med et grin.

Du kan blive meget klogere på Baest i denne artikel fra Noisey.

Powered by Labrador CMS