Hans sidste opgave var prins Henriks bisættelse

Erik Norman Svendsen har viet og begravet medlemmer af kongehuset. Som biskop talte han til de pårørende efter tsunamien i 2004. 27. januar fylder han 80 år.

Erik Norman Svendsen fylder 80 år 27. januar. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Gennem et langt liv først som præst og siden som biskop bliver det til mange prædikener.

Når navnet er Erik Norman Svendsen, så går nogle af dem tilmed over i nyere dansk historie.

Artiklen fortsætter under videoen

Som da han i 2004 viede kronprins Frederik og Mary Donaldson i Vor Frue Kirke i København.

En dag som Erik Norman Svendsen, der fylder 80 år 27. januar, i dag tænker på som noget af det flotteste og mest festlige.

– Folk stod på gader og pladser for at følge med på storskærme. Mange brød ud i sang til “Det er så yndigt at følges ad”.

Siden har han viet prins Joachim og Marie, døbt kongelige småbørn og konfirmeret prins Nikolai og prins Felix.

Men det er andet end kongelige begivenheder. For eksempel 2. juledag 2004, hvor en tsunami i Asien kostede flere end 225.000 mennesker livet. 46 danskere omkom – mange af dem i Thailand.

Blomster og billeder

Som biskop i København skulle han prædike ved en mindehøjtidelighed i Vor Frue Kirke.

– De pårørende sad i deres egen del af kirken. Mange havde blomster med og billeder af deres afdøde. Det er nok den sværeste opgave, jeg har haft som præst.

Det er 12 år siden, Erik Norman Svendsen fratrådte stillingen som biskop over Københavns Stift. Men han fortsatte som kongehusets præst indtil 2018.

Hans sidste opgave blev prins Henriks bisættelse i Christiansborg Slotskirke 20. februar samme år.

Mange husker Erik Norman Svendsens ord om prinsen “der satte sin hat, som han ville” og som i perioder følte, at han blev “direkte mobbet”.

Sådan skal det være, for en begravelsestale skal både fortælle om det gode og svære i livet.

Fra Nørrebro

Erik Norman Svendsen, der er præstesøn fra Nørrebro, fik som nyuddannet teolog job ved Sundkirken i København. Siden rykkede han videre til Brønshøj Kirke, Skovlunde Kirke og Dragør Kirke.

I 1992 blev han biskop og kunne dermed med sin kone, Margit, der er teolog og cand.mag. i arabisk, indtage bispegården i Nørregade i det indre København.

I dag bor ægteparret i Carlsbergkvarteret i Valby med god tid til at dyrke deres fælles interesse for at cykle, gå til kirkekoncerter og i biografen.

Ofte til gudstjenester

Om søndagen er de ofte til gudstjeneste i Garnisonskirken, hvor de føler sig hjemme, og hvor Erik Norman Svendsen har været hjælpepræst.

Det sluttede i 2020, men foredragene holder han fast i. Lige nu er det umuligt på grund af corona, men ellers er “Præst for Gud, dronning og fædreland” det mest efterspurgte.

Erik Norman Svendsen var formand for Salmebogskomiteen, der førte til en fornyelse af Den Danske Salmebog i 2002.

Han er desuden forfatter til en række bøger, blandt andet erindringerne “Fra Nørrebro til Nørregade”.

Powered by Labrador CMS