Han skåner ingen med sin skarpe pen
Carsten Jensen er ikke kun forfatter. Han er samfundsrevser, kulturkritiker, provokatør og til tider også demonstrant. Søndag den 24. juli fylder han 70 år
Det kan godt være, at barndommen ikke var let. Altså den del af bardommen, der foregik på en folkeskole i Aalborg. Der var utrygt blandt de andre børn i klasseværelset. Mobberier i skolegården.
Carsten Jensen var den kloge, men spinkle, astmatiske og ikke særligt populære dreng, der tidligt flygtede ind i litteraturens verden og lærte at kende store tænkere som Tolstoj og Platon.
Så på den måde var modgangen i barndommen egentlig med til at skabe den samfundskritiske, tænksomme og belæste forfatter, som Carsten Jensen skulle blive som voksen. Søndag den 24. juli fylder han 70 år.
De første otte år af sit liv tilbragte Carsten Jensen dog ikke i Nordjylland, men i Marstal på Ærø med sine forældre og sin lillesøster.
Faderen var sømand
Faderen var sømand og væk hjemmefra i uge- og månedsvis, så ham så Carsten Jensen ikke så meget til.
Modsat tiden i Nordjylland var årene på Ærø bekymringsfrie. Her havde Carsten Jensen mange venner. Og kærligheden til perlen i Det Sydfynske Øhav såvel som forbindelsen til sømandslivet og verdenshavene kom til at skinne igennem i hans forfatterskab.
Carsten Jensen blev uddannet mag.art. i litteraturvidenskab på Københavns Universitet i 1981 og skrev essays, reportager og anmeldelser for Politiken og andre danske dagblade.
Han fik sit store gennembrud som forfatter med rejseskildringerne "Jeg har set verden begynde" og "Jeg har hørt et stjerneskud", der blev udgivet i henholdsvis 1996 og 1997.
Andre værker, der har spillet en stor rolle i hans forfatterskab, er "Vi, de druknede" fra 2006, som er en skæbnefortælling om flere generationer af sømænd fra Marstal, og den politiske samtidsroman "Den første sten" fra 2015, som tager udgangspunkt i Vestens krig i Afghanistan.
Carsten Jensen lægger ikke skjul på sine politiske synspunkter og har sideløbende med sit forfatterskab travlt med at deltage i samfundsdebatten.
Klima interesserer ham
Særligt dansk udlændingepolitik og Danmarks deltagelse i den amerikansk ledede krig i Afghanistan har været genstand for Carsten Jensens kritik. Men også de truende klimaforandringer optager ham.
Det sidste blev understreget, da Carsten Jensen dette forår blev anholdt af politiet under en klimademonstration i København. Det skete, fordi han og cirka 100 meddemonstranter blokerede for trafikken.
I clinch med politiet
Det er trods alt ikke hverdag for Carsten Jensen at gå i clinch med politiet. Men han går jævnligt på barrikaderne og er at finde med en mikrofon på scenen til diverse demonstrationer.
Carsten Jensen bor på Østerbro i København sammen med sin kone, forfatteren Liz Jensen. Han har en datter fra et tidligere forhold.