Han er skyld i en stor del af moderne Danmark

Storebæltsbroen og Danmarks Nationalbank er blandt de ikoniske byggerier, som arkitekten Otto Weitling har haft medansvar for. Den 12. januar fylder han 90.

Storebæltsbroen og Danmarks Nationalbank er blandt de ikoniske byggerier, som arkitekten Otto Weitling har haft medansvar for. Den 12. januar fylder han 90.. (Foto: Dissing+Weitling/Ritzau Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Han er en af de helt store arkitekter bag det moderne Danmark. Både når det handler om broer og bane, politik og pengevæsen, kulturhuse og teatre, rådhuse og universiteter.

I den første del af karrieren var det i kompagniskab med Arne Jacobsen. Og efter mesterarkitektens død i 1971 med Hans Dissing i firmaet Dissing+Weitling.

Artiklen fortsætter under videoen

Otto Weitling, der 12. januar fylder 90, og hans tegnestue har således været arkitekter på Storebæltsforbindelsen.

Efter Arne Jacobsens død fuldendte han Danmarks Nationalbank og den danske ambassade i London.

Weitling og hans tegnestue var i en årrække husarkitekter på Christiansborg. Blandt meget andet har de også arbejdet med ombygning af Københavns Hovedbanegård, renovering af Folketeatret, byggeri for Aarhus Universitet, Det Kongelige Bibliotek og den daværende landbohøjskole.

Og kulturhuset Viften i Rødovre, rådhuset i Furesø, hovedsæderne for Mercedes-Benz og Sonofon i København og laboratorier og fabrik for Novo Nordisk.

Men Otto Weitling, der er fra Haderslev, har også lagt en stor del af sit arbejde i udlandet. Ikke mindst i Tyskland, hvor han som sønderjyde begik sig godt på tysk.

Ud over Storebæltsbroen er det da også to tyske projekter, han i dag er mest stolt af. Nemlig det moderne K20-kunstmuseum i Düsseldorf og rådhuset i Mainz.

Weitling formår kunsten at forene form og funktion. Nogle gange så vellykket, at resultatet bliver “storslået harmoni mellem himmel, hav, lys og broens egen æstetik”, som der står i den danske kulturkanons begrundelse for at tage højbroen over Storebælt med på listen over landets største kunstværker.

Oven i en plads i Kulturkanonen har Otto Weitling alene eller sammen med sin tegnestue modtaget et væld af priser.

Han fik i 1978 Eckersberg Medaillen sammen med Hans Dissing og i 1991 C.F. Hansen Medaillen.

Det er den højeste udmærkelse, som Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster kan give til en arkitekt.

Powered by Labrador CMS