Gør tingene på sin egen måde

William Friedkin var med sine alternative instruktørmetoder med til at revolutionere Hollywood i starten af 1970'erne. Den 29. august fylder han 85 år.

William Friedkin er den nulevende instruktør, der kan datere sin Oscar for bedste instruktør længst tilbage. Han vandt prisen i 1972 for “The French Connection”, hvor han var 36 år. Her er han fotograferet på Hotel d’Angleterre den 4. april 2014 under filmfestivalen CPH PIX. – Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

William Friedkin er en instruktør, der gør tingene på sin egen måde. Det var med til at revolutionere Hollywood i starten af 1970’erne.

Her havde Friedkin, der 29. august fylder 85, sin storhedstid, hvor han blandt andet instruerede sit mest kendte værk, gyserklassikeren “Exorcisten”, i 1973.

Artiklen fortsætter under videoen

To år inden instruerede han “The French Connection”, hvor han vandt en Oscar for bedste instruktør. For “Exorcisten” måtte han tage til takke med en nominering i samme kategori.

Han var en prominent instruktør i den såkaldte nye Hollywood-æra i 1970’erne, hvor instruktører tog magten fra filmstudierne til at instruere film på deres egen måde og ikke alene, hvad der kommercielt set var bedst.

Det gav Friedkin stor succes med både “The French Connection” og “Exorcisten”. Men der blev også taget kontroversielle og endda farlige beslutninger undervejs.

Flere sekvenser af en lang biljagt i New Yorks gader i “The French Connection” om jagten på narkoforbrydere blev filmet uden ordentlig tilladelse og kontrol af trafikken.

Så andre bilister og fodgængere anede ikke, hvad der foregik, da en bil med politiblink og kamera buldrede igennem gaderne.

Og under optagelserne til “Exorcisten” kunne skuespillerne opleve, at Friedkin affyrede en pistol bag dem eller gav dem en lussing lige inden en scene for at få en naturlig overraskende reaktion til scenen.

Faldt dybt

Men lige så stor succesen var med hans tidlige 1970’er-film, lige så dybt faldt han med sin næste film “Frygtens pris” i 1977.

Filmen blev slet ikke den forventede succes. Og en stor del af årsagen var den film, der havde premiere en måned tidligere og ændrede filmverdenen – “Star Wars”.

“Star Wars” havde det halve budget af “Frygtens pris”. Men den tog fuldstændig rampelyset fra det, der skulle være Friedkins store mesterværk, og – som han i 2014 fortalte Vanity Fair – “den eneste film, hvor han ikke ville ændre én eneste scene”.

William Friedkin har også gjort sig på tv-scenen, hvor han i 1998 var nomineret til en Emmy-award for bedste instruktør med serien “12 Angry Men”.

I 2013 fik han en “Lifetime Achievement Award” af Venice International Film Festival for sit arbejde i filmbranchen.

Privat har han været gift tre gange, før han fandt sammen med sin nuværende kone, tidligere filmstudiechef Sherry Lansing, som han giftede sig med i 1991.

Fra sine tidligere ægteskaber har han to voksne sønner.

Powered by Labrador CMS