Fylder rundt i dag
Et ophold i Nordsjælland vækkede Pia Tafdrups sanser. Det, hun lærte, giver hun videre i sine digtsamlinger. Den 29. maj fylder den prisbelønnede forfatter 70
Pia Tafdrups beskrivelse af sig selv i "Blå Bog" vidner om hendes glæde ved at rejse.
I opslagsværket nævner hun i alfabetisk rækkefølge de lande, hun gennem årene har besøgt for at læse op af sine digte.
Fra Argentina til Østrig - derimellem Cambodja, Kina og New Zealand - for at nævne nogle enkelte.
Ofte har det været for at deltage i litteraturfestivaler og symposier.
Anderledes hjemligt
Andre gange har hun i længere tid skiftet skrivebordet i lejligheden på Østerbro i København ud med et i det fremmede. Gerne i Tyskland, Frankrig eller Italien.
Anderledes hjemligt har det været de seneste ti år, hvor hun har skrevet på digtsamlinger om de fem sanser: smag, lugt, syn, lyd og berøring.
Den sidste i rækken,"Berøringen af hud", udkom dette forår.
For at opnå et "flow" i kvintetten er hun blevet i Danmark - en del af tiden har hun opholdt sig i Nordsjælland.
Her voksede hun op på to gårde, Endrupgård nær Fredensborg og Rosendal ved Hornbæk.
Idyllisk barndom
På overfladen en idyllisk barndom, men forældrenes skrøbelighed prægede opvæksten. Som jøder havde de under Anden Verdenskrig måttet flygte til Sverige, og da de siden blev forældre, nærmest overbeskyttede de datteren.
For at kalde sanseoplevelser fra barndommen frem har Pia Tafdrup bevæget sig omkring i det gamle landskab. At mærke sanserne åbner ikke bare for sindet, men gør det også nemmere at leve sig ind i, hvordan andre har det.
Eller som forfatteren udtrykker det: Solen skinner på os alle, det regner på os alle - uanset køn, alder, etnicitet, seksuel orientering eller religiøst tilhørsforhold.
30 udgivelser
Pia Tafdrup, der fylder 70 år den 29. maj, begyndte at skrive digte, da hun kom i gymnasiet, og fortsatte under danskstudierne på Københavns Universitet.
Hendes første digtsamling, "Når der går hul på en engel", udkom i 1981, og siden er nye fulgt i en jævn strøm. Omkring 30 udgivelser er det indtil videre blevet til. Nogle af dem er oversat til mere end 30 sprog.
Mest kendt er digtsamlingen "Dronningeporten", som Pia Tafdrup fik Nordisk Råds Litteraturpris for i 1999.
Genbruger ting
Desuden er hun tildelt en række andre priser, blandt andet Søren Gyldendal Prisen og Det Svenske Akademis Nordiske Pris, ligesom dronningen har gjort hende til ridder af Dannebrog.
Lige nu er det krigen i Ukraine, der fylder tankerne hos forfatteren. Det samme gør klimaforandringerne, og her er hun forud for sin tid. Familien har tradition for at genbruge tingene, til de er slidt op.
Således går Pia Tafdrup i sin farmors tøj, møblerne har tilhørt morforældrene, og i reolerne står slægtens gamle bøger.
I en anden retning
Privat har hun siden 1978 været gift med professor Bo Hakon Jørgensen, som hun har to voksne sønner med. Parret har de seneste år levet sammen som nære, gode venner, men hun har en anden kæreste.
Sådan havde hun ikke forestillet sig, at det skulle blive.
- Men livet har udviklet sig i en anden retning, end der var lagt op til i de eventyr, jeg fik læst op som barn, fortæller hun Ritzau.
Fødselsdagen, der falder på en søndag, fejres med familien, som også tæller børnebørn - to piger.