Fylder år i dag

Få er som Kjærsgaard blevet hyldet og hånet for sine mærkesager, som har efterladt varigt aftryk. Hun satte ild til Fremskridtspartiet og lod DF opstå af asken

Pia Kjærsgaard er uddannet på Købmandsskolen og arbejdede som hjemmehjælper, inden hun gik ind i politik.
Udgivet Opdateret

Pia Kjærsgaard har i fire årtier været særdeles aktiv i politik og har stået allerforrest med sine holdninger, som har efterladt varigt aftryk på Danmark.

Hun er kendt for at tale fra hjertet og god til at få opmærksomhed ved at fange folkestemningen. Indtil hun ifølge kritikere ikke var det længere.

Onsdag fylder hun 75 år.

Hun er vant til at være i modvind og kæmpe for sine synspunkter som bedre forhold for ældre og dårligere for udlændinge samt et EU, der blander sig uden om danske forhold.

Blandt hendes politiske modstandere har hun været et fjendebillede. Som da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) under åbningsdebatten i 1999 erklærede, at Dansk Folkeparti aldrig blev stuerene.

Gav næring

Det gav næring til Dansk Folkeparti, som dog også blev ramt af bemærkningen.

Pia Kjærsgaard er opvokset på Østerbro og er datter af en farvehandler og en husmor. 

Hun er uddannet på Købmandsskolen og arbejdede som hjemmehjælper, inden hun gik ind i politik og Fremskridtspartiet, som hun blev valgt for i 1984.

Hun var formand i ni år og forsøgte at gøre op med de anarkistiske tendenser og at stoppe de mange stridigheder. 

Efter en række magtkampe opgav hun og stiftede i 1995 Dansk Folkeparti oven på resterne af Fremskridtspartiet, som der ikke var fremtid i.

Gennem sit parløb med Venstre og Konservative fra 2001 fik hun udlændingestramninger og bedre forhold for ældre mod at pege på regeringerne.

I 2012 valgte hun at give partifanen videre til sin tro væbner gennem alle årene, Kristian Thulesen Dahl.

Kronen på værket kom i sommeren 2015, hvor Pia Kjærsgaard blev valgt til den prestigefyldte post som den første kvindelige formand for Folketinget.

I 2017 lød der nye toner mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, efter at sidstnævnte var blevet mere udlændingekritisk.

Det var medvirkende til, at Dansk Folkeparti fik et horribelt valg i 2019, da omfavnelsen af Socialdemokratiet gjorde dets nye udlændingekurs troværdig.

Først var DF'erne vrede over at blive hængt ud af Socialdemokratiet som ikke-stuerene, og nu var de vrede over at blive omfavnet.

Et andet skældsord, der vil blive kædet sammen med DF, er "klimatosser", som Pia Kjærsgaard brugte til at forklare partiets massive tilbagegang ved valget til EU-Parlamentet i 2019.

Hun har siden sagt, at hun brugte ordet med et smil. 

Kæmper med troværdighed

Men særligt klimabevidste unge vil huske hende for det, og partiet kæmper med troværdigheden på området.

Siden fulgte yderligere to valgnederlag for partiet, og væbneren måtte gå af som formand. Det medførte en opslidende valgkamp til formandsposten, som Kjærsgaard kaldte værre end tiden i Fremskridtspartiet.

Nu er det Dansk Folkepartis fremtid, der spås om.

Hun er som få blevet hyldet og hånet, men er ikke i tvivl om, at det er det hele værd - trods behovet for livvagter. For det er mærkesagerne, der tæller.

Hun bor i Gentofte og har to børn med DF-politikeren Henrik Thorup, som hun i år kan fejre 55 års ægteskab med.

Powered by Labrador CMS