Fredensborg Slot gemmer på en helt særlig samling

Har du styr på slottets historie?

Udgivet Opdateret

Fredensborg Slot ligger på Nordsjælland og er det slo,t kongefamilien bruger mest – næst efter Amalienborg.

Slottet bliver brugt tre måneder i foråret og tre måneder i efteråret. Derudover bliver det også brugt til særlige begivenheder.

Slottets historie

Fredensborg Slot blev bygget som et jagtslot for Frederik 4., der ønskede et fristed for familielivet. Byggeriet gik i gang 1719, slottet blev indviet i 1722 og kirken i 1726.

Frederik 4. og dronning Anna Sophie flyttede ind, men desværre kom familieidyllen bare aldrig. Parret måtte nemlig sige farvel til deres fem børn, der alle døde, mens de var små.

Da Frederik 4. dør i 1730 jager sønnen Christian 6. straks sin forhadte stedmor ud, river fløje ned og opfører nye, som han stort set aldrig bruger. Men han er ikke den eneste der ombygger og udvider, det samme gør Frederik 5.

Efter Frederik 5.’s dronning Juliane Marie dør i 1796 bliver slottet sjældent brugt.

Indtil Christian 9. og Dronning Louise. Her bliver slottet igen rammen om den kongelige families liv. “Europas svigerforældre” samlede nemlig deres 6 børn, ægtefæller og 36 børnebørn på slottet. Regentparrets familie repræsenterede mange af Europas konge- og fyrstehuse.

Margrethe bruger Fredensborg meget

Lige siden har kongefamilien brugt slottet flittigt, og i dag benytter Dronningen slottet tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret.

Slottet bruges også ofte ved store begivenheder i den kongelige familie. Det er blandt andet  bryllupsfester, sølvbryllupsfester og fødselsdagsfester.

Det er også på Fredensborg, at statsoverhoveder fra alverdens landes kommer på officielt besøg. Ved statsbesøg er der tradition for, at det besøgende statsoverhoved skriver sit navn på en af slottets glasruder med en diamant.

Slotskirken bliver også flittigt brugt, da dronningen har beholdt traditionen med at menighederne i Asminderød-Grønholt sogne, benytter kirken. Derfor holdes der åbne gudstjenester i kirken næsten hver søndag.

Fredensborg Slotshave

Slotshaven er omkring 120 hektar., hvilket svarer til 1,2 millioner kvadratmeter. Haven er igennem tiden blevet ændret, så den fulgte tidens mode. I dag er store dele af den oprindelige have blevet genskabt.

I haven findes massere af skulpturer, blandt andet i “Nordmandsdalen”, hvor 68 sandstensfigurer, der forestiller norske og færøske bønder og fiskere, står.

I 1995 blev der lavet et orangeri i tilknytning til slottets urtehave. Det er her, at de mere sarte planter bliver opbevaret om vinteren. Blomster til udsmykning af slottene produceres også i orangeriet.

Kan man komme ind på Fredensborg Slot?

Fredensborg Slot og slotskirke er åbne for publikum ved rundvisninger mod entre om sommeren.

Den private del af Fredensborg Slotshave, urtehave og orangeriet er også åbne for publikum mod entre om sommeren.

Resten af Fredensborg Slotshave – herunder Nordmandsdalen – er åben for publikum uden entre året rundt, hver dag.

Klik igennem galleriet ovenover for at se flere billeder af slottet.

Kilde: Kongehuset & Kongeslotte.dk

Powered by Labrador CMS