Forsvarede Danmark i 40 år
Jesper Helsø var i Forsvaret i 40 år og havde titel af forsvarschef i seks. Han skilte sig blandt andet ud ved at tale åbent om sin tro. 9. juli fylder han 75
Kan man have en dyb personlig tro og arbejde i en branche, hvor man i yderste konsekvens skal slå ihjel?
Det spørgsmål blev Jesper Helsø mødt med en del gange, da han blev forsvarschef i 2002, efter at hans forgænger, Christian Hvidt, havde forladt posten i utide.
Helsø, der den 9. juli kan fejre sin fødselsdag nummer 75, havde en på mange måder typisk karriere for en forsvarschef. Han havde været i Forsvaret i over 30 år, inden han fik topposten.
Men alligevel var han ikke helt som alle andre.
'Den kristne kriger'
I medierne kunne man nemlig læse ham omtalt som "den kristne kriger" ved sin tiltrædelse. Troen har altid fulgt ham.
Det er sjældent, at en topfigur i militæret fortæller om den slags. Men allerede ved tiltrædelsen som forsvarschef var han åben omkring, hvad kristendommen betød - og betyder - for ham.
Den tro, fortalte Helsø til Kristeligt Dagblad, tog sin start, da han som ung gymnasieelev var til et vækkelsesmøde med en evangelist på det store Wembley Stadion i England.
Aldrig været et problem
Adspurgt om, hvordan man kan kombinere kristen tro med en beskæftigelse, der i yderste tilfælde kan kræve, at man slår ihjel, sagde han:
- Fordringen er, at vi skal elske vores næste, men næsten kan jo være så ond og af en sådan karakter, at den skal udryddes. Krig er "evil among human beings", lød det fra Helsø til avisen.
Han uddyber over for Ritzau, at det aldrig i forsvarsmæssig sammenhæng har været et problem for ham at være åben om sin tro. Faktisk tværtimod:
- Det spiller jo ind i, at du er afklaret med det, du foretager dig. At du ikke står alene med opgaven. Det giver en tryghed og en sikkerhed.
- Jeg mødte ikke nogen, der trak på skuldrene eller smilte i det skjulte. Det var en personlig sag, siger Jesper Helsø i dag.
Kedelige sager
Hans tid som forsvarschef indeholdt dog også et par kedelige sager.
Blandt andet deltog han i en jagtrejse til Estland, der senere viste sig at være sponsoreret af våbenproducenten Saab.
Selv sagde han til Ritzau ved sin afsked, at han forlod Forsvaret med rank ryg.
- Uanset hvad jeg har fået af tæsk fra forskellig side, så går jeg herfra med rank ryg. For jeg ved, at Forsvaret har løftet opgaven. Og jeg ved, hvad soldaterne og de pårørende har båret.
- Det, som har gjort størst indtryk på mig som forsvarschef, er den opbakning, som soldaterne har fået fra deres pårørende, lød det fra Helsø.
Formand for menighedsråd
Helsø stoppede som forsvarschef i 2008. Efterfølgende har han blandt andet brugt sin tid på frivilligt arbejde for veteraner, og i dag er han på fjerde periode formand for Ølstykke Menighedsråd.
Fødselsdagen skal fejres med en solid menu bestående af "død gris på grillen og is og jordbær", fortæller Jesper Helsø, der er gift, har fire børn og otte børnebørn.