Filmtalenter kåres i aften: Her er de tidligere vindere

Torsdag bliver priserne ved den samlede prisuddeling Isbjørnen uddelt til danske filmtalenter.

Udgivet Opdateret

Med uddelingen af Isbjørnen samler Nordisk Film torsdag aften for første gang sine tre hæderspriser.

Der er tale om Nordisk Film Prisen, Ove Sprogøe Prisen og Erik Ballings Rejselegat, der altså alle er med i en samlet prisfest.

Her er de seneste tre års vindere af de respektive priser.

Nordisk Film Prisen:

Prisen blev uddelt første gang i 1996 og har siden 2010 været en talentpris, der hylder unge talenter inden for filmens verden.

* 2016: May el-Toukhy

Instruktøren May el-Toukhy var sidste års vinder af prisen. Hun har blandt andet siddet bag kameraet på flere episoder af “Herrens veje” og “Arvingerne” og har instrueret det prisbelønnede danske komediedrama “En lang historie kort”, som hun modtog Nordisk Film Prisen for.

* 2015: Danica Curcic

I 2015 var det for første gang en skuespiller, der modtog prisen, da den Darling-aktuelle skuespillerinde Danica Curcic fik hæderen som den første kvinde siden 1998.

Den 32-årige serbiskfødte skuespillerinde fik prisen for sine gennembrudsroller på filmlærredet blandt andet i “Lev stærkt” og “Stille hjerte”.

* 2014: Daniel Dencik

Dokumentarinstruktøren modtog Nordisk Film Prisen i 2014. Daniel Dencik debuterede med dokumentaren “Moon Rider” i 2012 og har været Robert-nomineret for dokumentaren “Ekspeditionen til verdens ende”.

Vinderne får foruden hæderen et pengebeløb svarende til Nordisk Films alder gange 1000 kroner.

Ove Sprogøe Prisen

Ove Sprogøe Prisen tildeles en skuespiller, som har givet en usædvanlig præstation på filmlærredet eller teatret det forgangne år, lyder begrundelsen om prisen.

* 2016: Johanne Louise Schmidt

Den 34-årige skuespillerinde, der spiller med i filmatiseringen af Jussi Adler Olsens krimier om “Afdeling Q”, modtog Ove Sprogøe Prisen i 2016 for sin præstation i Duncan MacMillans stykke “Personer, steder og ting”.

* 2015: Ulrich Thomsen

Ulrich Thomsen har medvirket i internationale produktioner som “Banshee”, “The Blacklist” og Bond-braget “The World Is Not Enough”, men fik hæderen for sit portræt af landstræneren Richard Møller Nielsen i den ærkedanske film “Sommeren ’92” om fodboldlandsholdets vej til sejren ved EM i 1992.

* 2014: Danica Curcic

Danica Curcic blev tildelt Ove Sprogøe Prisen i 2014 i starten af sin kometkarriere.

Curcic modtog hæderen for sine præstationer i hele fire film det år: “Lev stærkt”, “Fasandræberne”, “All Inclusive” og “Stille hjerte”. Sidstnævnte indbragte hende også en Bodil- og en Robert-statuette.

Foruden hæderen følger en check på 30.000 kroner.

Erik Ballings Rejselegat

Erik Ballings Rejselegat gives til en person, som skaber værker, der appellerer til et bredere publikum.

Legatet består af en check på 50.000 kroner.

* 2016: Ask Hasselbalch

Ask Hasselbalch har netop optaget sin fjerde spillefilm, “Skammerens datter II: Slangens gave”, og står også bag Antboy-filmene. Den populære ungdomstrilogi var netop grunden til, at den 38-årige instruktør og manuskriptforfatter fik Erik Ballings Rejselegat i 2016.

* 2015: May el-Toukhy

May el-Toukhy fik sin debut som filminstruktør med “En lang historie kort” og modtog Erik Ballings Rejselegat for det prisbelønnede komediedrama med blandt andre Trine Dyrholm i en af de bærende hovedroller.

* 2014: Maya Ilsøe

Arvingerne-skaberen Maya Ilsøe fik prisen i 2014 for DR-dramaet med begrundelsen om at gå nye veje inden for dansk tv-dramatik.

Den 42-årige manuskriptforfatter er i øjeblikket i gang med det kommende DR-drama “Liberty”, der er en filmatisering af Jakob Ejersbos roman af samme navn.

Isbjørnen samler de tre priser – og uddelingen sker torsdag den 9. december om aftenen.

Powered by Labrador CMS