Farvel, Henrik: For to år siden døde prins Henrik

I dag for to år siden gik Danmark på det nærmeste i sort: Prins Henrik var død.

Udgivet Opdateret

“Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot”.

Sådan lød en pressemeddelelse den 14. februar 2018. 

Hele Danmarks prins Henrik var død. Han blev 83 år gammel.

Artiklen fortsætter under videoen

Prins Henrik blev den 28. januar indlagt på Rigshospitalet efter at have tilbragt det meste af både december og januar i Egypten hos sin personlige ven hotelejeren Enan Galaly. Forinden blev det i 2017 bekræftet, at prinsen led af demens og i øvrigt havde gennemgået en operation for forsnævring i pulsårerne i lysken og bækken.

– Selvom han var syg, gjorde han mange ting, som han havde lyst til at gøre i den sidste del af sit liv. Han var en mand, der nød den sidste tid, han havde tilbage i livet. Han gik ture på stranden, han kørte i beach buggy, han red på kamel, fortalte Galaly efter prinsens død til TV2.

I forbindelse med indlæggelsen meddelte hoffet, at der var blevet fundet en godartet tumor i Prinsens venstre lunge, og at Henrik desuden led af en lungeinfektion.

Blev udskrevet efter eget ønske

Hans tilstand blev dog ganske markant forværret, og den 13. februar 2018 blev han efter sit eget ønske udskrevet. Han tog ophold på Fredensborg Slot, hvor han selv samme aften sov ind omgivet af sin familie.

I forbindelse med kongehusets åbenhed omkring prinsens tilstand, sagde Sebastian Olden-Jørgensen, der er kongehusekspert og historiker, til Kendte:

– Jeg ser det som, at Kongehuset ønsker at være på forkant – at det ikke ender som en sensation på forsiderne af medierne. Når Kongehuset nu har meldt ud, at Henrik er indlagt på hospitalet, så tror jeg også, vi snart får at vide, hvad prinsen fejler, hvis det er andet end en banalitet.

Hofsorg

Dagen efter prinsens død blev der erklæret en månedlang hofsorg, der blandt andet et betød, at de royale kun var iført mørkt tøj, når de fremtrådte i offentligheden. I dagene efter hans død, blev der i den grad fyldt op med blomster på både Amalienborg og Marselisborg Slotsplads. Pludselig en dag tråde den kongelige familie ud og kiggede på blomsterne.

Den 20. februar 2018 blev prins Henrik bisat fra Christiansborg Slotskirke. Forinden var der castrum doloris. Prinsens aske blev dels spredt ud over havet og lagt i en urne, der blev placeret et hemmeligt sted i haven på Fredensborg Slot.

Ny kæreste?

I december 2019 kom det frem, at der er rygter om, at dronning Margrethe måske har fået en ny kæreste.

Det stod i en artikel fra Her & Nu, der har spottet regenten i selskab med den 76-årige svenske greve Gustaf Trolle-Bonde i London.

For i ugen op til jul var dronningen udrejst af landet.

Set sammen

Greven har i mange år var fast inventar på gæstelisten, når dronningen og prins Henrik holdt fester.

Her & Nu skrev, at parret blev spottet, da de sammen forlod et hotel i Chelsea-kvarteret. Den svenske greve sad ifølge Her & Nu sammen med dronningen i hendes bil, da de kørte til The National Gallery på Trafalgar Square.

Sådan har dronningen talt om sin mand

Læs her hvad dronningen har sagt om ham. Både de seneste år og tidligere i ægteskabet.

“Foreløbig kan jeg ikke påstå, at det har været en stor ændring for os. Den store ændring er for så vidt, at folk nu er klar over, hvordan det er fat med min mand. Men så må jeg også sige, at folk har være så umådeligt venlige og imødekommende over for os alle sammen, og det hjælper os alle meget. Og så tager vi den derfra”. Billed-Bladet september 2017.

“På nogle måder har det ikke været noget nemt år for mig og min familie – så meget mere har det rørt os, at man fra så mange sider har omfattet prins Henrik med sympati og forståelse. Det er vi taknemmelige for. Det gør hverdagen lettere for os alle sammen”. Nytårstale 2017.

“Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at “drosle ned” til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv”. Nytårstale 2015.

“Det var en ganske særlig oplevelse at køre igennem byen i dag. Kun savnede jeg at have min mand ved min side. Jeg skulle hilse mange gange”. Dronningen i forbindelse med fejringen af sin 75-års fødselsdag i 2015.

“Man ved aldrig, hvilke kriser der kan ramme én. De kan komme til hvem som helst. Enhver kan blive ramt. Men jeg har ikke været dygtig nok til at hjælpe min mand på det rigtige tidspunkt. (om prins Henriks svære begyndelse i Danmark)”. “Margrethe” af Annelise Bistrup (2005).

“Talen kom fuldkommen bag på mig. Jeg havde nok forestillet mig, at han ville begynde med nogle ord på dansk, men at han gennemførte hele talen på dansk: Jeg var fuldkomme paf”. “Margrethe” af Annelise Bistrup (2005).

“Vi giver hinanden et eller andet, som vi slet ikke kan undvære. Det er meget svært at være specifik, men – ja, uden min mand, så var jeg ikke, hvor jeg er i dag”. “En familie og dens dronning” af Anne Wolden-Ræthinge (1996).

Kilder: Billed-Bladet, “En familie og dens dronning”, “Margrethe”, Berlingske, kongehuset.

null
Powered by Labrador CMS