Farvel før tid: Disse monarker har abdiceret

I Holland er der tradition for, at regenten overlader tronen inden sin død. Men i Spanien, Luxembourg, Storbritannien og Belgien har monarker også abdiceret.

Kong George 6.s ældste datter er i dag Storbritanniens regent, dronning Elizabeth 2. Foto: Scanpix (Arkivfoto)
Kong George 6.s ældste datter er i dag Storbritanniens regent, dronning Elizabeth 2. Foto: Scanpix (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Det britiske kongehus kunne have set helt anderledes ud, hvis ikke kong Edward 8. havde fulgt sit hjerte.

Kong Edward 8. blev Storbritanniens regent i 1936. Ti måneder efter oplyste han den daværende premierminister Stanley Baldwin, at han ville giftes med den fraskilte Wallis Simpson.

Kongen valgte kærligheden og ikke kronen og abdicerede således den 11. december 1936, hvorefter hans lillebror blev til kong George 6.

Kong George 6.s ældste datter er i dag Storbritanniens regent, dronning Elizabeth 2.

Tronskifte i lilleput-nation

I det lille land Luxembourg har de seneste monarker også abdiceret. Landets nuværende regent, storhertug Henri, overtog tronen fra sin far, storhertug Jean, der abdicerede i 2000.

Faren havde i sin tid overtaget tronen fra sin mor, storhertuginde Charlotte, der abdicerede i 1964.

Tradition for at abdicere

Selv om det er uhyre sjældent gennem historien, at monarker abdicerer, er der faktisk tradition for det i det hollandske kongehus.

I foråret 2013 overlod dronning Beatrix tronen til sin søn, som i dag bærer titlen kong Willem-Alexander af Nederlandene.

Helbredet fik konge til at abdicere

Samme år bekendtgjorde Hollands sydlige naboer i Belgien, at landets monark til stor overraskelse lod tronfølgen gå videre.

I en alder af 79 år oplyste kong Albert 2., at han overlod tronen til sin søn, der i dag bærer titlen kong Philippe.

Ifølge Billed-Bladet fortalte kong Albert 2. på belgisk stats-tv, at helbredet ikke længere kunne holde til de kongelige forpligtelser.

Et år senere oplyste endnu et kongehus, at en regent ville abdicere før tid.

Abdicerede efter 39 år

Efter 39 år på tronen ønskede Spaniens daværende monark, kong Juan Carlos 1., at overlade tronen til sin søn, den nuværende kong Felipe 6.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, oplyste, at en forfatningsændring blev igangsat for at imødekomme den daværende monarks ønske om at overlade tronen til sin søn.

Dronning Margrethe bliver på tronen

I Danmark har dronning Margrethe ifølge BT senest i oktober 2016 fastslået i et interview med den tyske avis Der Spiegel, at hun bliver siddende på tronen til sin død.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS