Et år siden prinsen døde
Onsdag er det et år siden, Prins Henrik døde.
Torsdag er det et år siden, Kongehuset udsendte en meget tidlig pressemeddelelse med ordlyden “Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot”.
Dermed markeredes enden på et langt liv, men også på en periode, hvor hele Danmark kunne følge med i, hvordan prinsens helbred var i kraftigt forfald. Det hele startede med en indlæggelse på Rigshospitalet i slutningen af januar 2018.
Prins Henrik blev den 28. januar indlagt på Rigshospitalet efter at have tilbragt det meste af både december og januar i Egypten hos sin personlige ven hotelejeren Enan Galaly. Forinden blev det i 2017 bekræftet, at prinsen led af demens og i øvrigt havde gennemgået en operation for forsnævring i pulsårerne i lysken og bækken.
– Selvom han var syg, gjorde han mange ting, som han havde lyst til at gøre i den sidste del af sit liv. Han var en mand, der nød den sidste tid, han havde tilbage i livet. Han gik ture på stranden, han kørte i beach buggy, han red på kamel, fortalte Galaly efter prinsens død til TV2.
Efter en kort periode i Danmark omkring jul og nytår rejste Henrik igen til Egypten, inviteret af hotelchefen selv, men det blev klart, at helbredet led. Prinsen blev indlagt på et lokalt hospital og kort efter overført til Danmark.
Prinsens sidste slot
I forbindelse med indlæggelsen meddelte hoffet, at der var blevet fundet en godartet tumor i Prinsens venstre lunge, og at Henrik desuden led af en lungeinfektion. Hans tilstand blev dog ganske markant forværret, og den 13. februar 2018 blev han efter sit eget ønske udskrevet. Han tog ophold på Fredensborg Slot, hvor han selv samme aften sov ind omgivet af sin familie.
Netop valget af Fredensborg Slot som sit sidste jordiske opholdssted var ikke nogen stor overraskelse. DR’s kulturkorrespondent Mette Hybel beskrev i forbindelse med prinsens udskrivning Fredensborg Slot som et dansk svar på prins Henriks elskede vinslot i Frankrig, Château de Cayx. Samtidig er slottet et helt centralt samlingspunkt for den danske kongefamilie.
– Alle de store fester har igennem snart 300 år været afholdt på Fredensborg Slot. Og regentparret har boet fast på Fredensborg næsten halvdelen af året, sagde Mette Hybel til dr.dk.
Fredensborg Slot er regentparrets mest benyttede residens ud over Amalienborg, og mange statsbesøg samt private officielle kongelige begivenheder bliver holdt på netop det slot, der ligger ved Esrum Sø. Dronning Margrethe og Prins Henriks egen bryllupsfest i 1967 blev holdt på Fredensborg Slot.
En særlig åbenhed
For pressen var det særdeles overraskende, at Kongehuset selv meldte ud, at prinsens tilstand var forværret, og sætningen om “den sidste tid”, da han blev overført til Fredensborg Slot vakte opsigt fra et ellers notorisk lukket apparat.
Fra den 28. januar 2018, hvor nyheden om prinsens indlæggelse blev offentliggjort, udsendte Kongehuset i alt fire pressemeddelelser med nyt om prinsens tilstand. Det var helt bevidst. I et interview med sammenslutningen Dansk Markedsføring satte Kongehusets pressechef Lene Balleby ord på strategien, som hun kaldte et forsøg på at vise, hvor åbne de faktisk er i Kongehuset.
– Med Dronningen i spidsen tror jeg, alle tog del i en sorg. Og i forløbet opstod et noget mere nuanceret billede af en prins’ betydning gennem det virke, han havde haft, end vi har set tidligere. Det var et strategisk valg at arbejde så udadvendt, som vi gjorde. Det, tror jeg, var en god investering, hvis man kan sige det sådan. Jeg tror, at vores indsats var med til at samle, fordi alle kunne følge med i, hvad der skete. Men danskerne kom også tættere på en families sorg, end de ellers ville være kommet og har været før, siger hun blandt andet.
Det mente Sebastian Olden-Jørgensen, der er kongehusekspert og historiker, også. Han sagde til Kendte.dk i forbindelse med prinsens indlæggelse:
– Jeg ser det som, at Kongehuset ønsker at være på forkant – at det ikke ender som en sensation på forsiderne af medierne. Når Kongehuset nu har meldt ud, at Henrik er indlagt på hospitalet, så tror jeg også, vi snart får at vide, hvad prinsen fejler, hvis det er andet end en banalitet.
Hofsorg
Dagen efter prinsens død blev der erklæret en månedlang hofsorg, der blandt andet et betød, at de royale kun var iført mørkt tøj, når de fremtrådte i offentligheden. I dagene efter hans død, blev der i den grad fyldt op med blomster på både Amalienborg og Marselisborg Slotsplads. Pludselig en dag tråde den kongelige familie ud og kiggede på blomsterne.
– Her i huset er vi gode til forberedelse, men selvfølgelig opstår der også situationer og muligheder, hvor vi taler om, hvad der skal gøres og ikke gøres, men også her er det vigtigt at sige, at den kongelige familie er drevet af pligten og ansvarsfølelsen i deres hverdag. Også når der er tale om dødsfald, sagde Lene Balleby til Dansk Markedsføring.
Den 20. februar 2018 blev prins Henrik bisat fra Christiansborg Slotskirke. Forinden var der castrum doloris. Prinsens aske blev dels spredt ud over havet og lagt i en urne, der blev placeret et hemmeligt sted i haven på Fredensborg Slot.