En af de største

Jørgen Reenberg er en af de største danske karakterskuespillere. Et besøg hos ham er fyldt med høj musik og piberøg. Tirsdag den 8. november fylder han 95 år

Udgivet Opdateret

De fleste skuespillere er gennem karrieren engageret på forskellige teatre. Anderledes med Jørgen Reenberg, som fylder 95 år 8. november.

Han er uddannet fra Det Kongelige Teater, hvor han i 1947 debuterede i skuespillet "Nattefrost" og siden blev fastansat.

Gennem sine 60 år på Kongens Nytorv spillede han nogle af teatrets største roller - gamle, nye, udenlandske og danske.

"Det lykkelige skibbrud"

Fra titelrollerne i Shakespeares "Hamlet" og "Kong Lear" til Holbergs Vielgeschrei i "Den Stundesløse" og Rosiflengius i "Det lykkelige Skibbrud".

Ligesom "Fra Regnormenes Liv" og "Pinafore", som også blev et folkeligt gennembrud på tv, var de synonyme med Jørgen Reenberg.

Den 8. november fylder Jørgen Reenberg 95 år. Her foran Det Kongelige Teater i 2006 med skuespiller Marianne Høgsbro, som han lever sammen med.
Den 8. november fylder Jørgen Reenberg 95 år. Her foran Det Kongelige Teater i 2006 med skuespiller Marianne Høgsbro, som han lever sammen med.

Han var teatrets stjerne - tæt fulgt af kolleger som Bodil Kjer, Ebbe Rode og Ghita Nørby.

Kun sjældent har Jørgen Reenberg udtalt sig offentligt, men når han har gjort det, som i bogen "Men voksen blev jeg aldrig" af Me Lund fra 2012, har han både fortalt om det gode og det svære ved skuespilkunsten.

Et nervøst helvede

Når han stod på scenen om aftenen, var han fokuseret og uden nerver. Men dagen igennem, til han satte sig i sminkerummet, var et nervøst helvede for ham.

"Tyndskidspræget angst" har han kaldt det.

Måske derfor har han ikke savnet scenen, efter at han gik på pension i 2008.

Han kunne have fortsat, for skuespillere behøver ikke lade sig pensionere.

Men Jørgen Reenberg valgte selv, at hans sidste optræden skulle være i rollen som inkassatoren Lindqvist i August Strindbergs skuespil "Påske".

"Fodboldpræsten"

Nogle år senere, da han fyldte 85 år, sagde han til Billed-Bladet, at det var "frydefyldt ikke at have den der mærkelige stress i sit liv".

Film og tv var aldrig Jørgen Reenbergs metier, men det blev dog til flere filmroller. I sine yngre år i "Far til fire" og som teenageidol i "Fodboldpræsten" for at nævne et par stykker.

Senere fulgte "Tine", "Hærværk" og Ole Bornedals filmatisering i 2002 af Herbjørg Wasmoos roman "Jeg er Dina".

Krukket og kolerisk

Der er mange fortællinger om Jørgen Reenberg, blandt andet, at han skulle være krukket og kolerisk.

Ghita Nørby, som han var gift med fra 1970 til 1978, har imidlertid tegnet et andet billede. 

Ifølge hende er han et af de mest eksklusive mennesker, hun kender, og samtidig den ideelle medspiller.

Et eksempel på deres samspil er som hr. og fru Levin i Henri Nathansens kendte skuespil "Indenfor murene".

Jørgen Reenberg er søn af skuespillerparret Holger Reenberg og Ellen Carstensen Reenberg, der også var kongelige skuespillere. Faren døde, da sønnen var 14 år.

Sønnen er direktør

Jørgen Reenbergs første hustru var Marianne Zobel, med hvem han har sønnen Holger Reenberg, der er direktør på kunstmuseet Heart i Herning.

Han fortæller til Ritzau, at hans far er ved relativt godt helbred. Han bruger dagen på at høre musik, læse og se tv.

- Musikken betyder og har altid betydet enormt meget i hans liv, og hvis man besøger ham, er besøget som regel akkompagneret af temmelig høj musik og indhyllet i piberøg.

De seneste mange år har Jørgen Reenberg dannet par med skuespiller Marianne Høgsbro.

Han har modtaget en lang række teaterpriser, herunder Lauritzen-Prisen, Reumert-Prisen og Teaterpokalen.

I 1963 gjorde kong Frederik IX ham til ridder af Dannebrog, og i 1997 fulgte dronningen op med udnævnelsen til kommandør.

Powered by Labrador CMS