Elsket tegnefilmskaber var i virkeligheden hemmelig stikker

Walt Disney var i mange år stikker for FBI.

Udgivet Opdateret

I stakke af papirer fra den føderale efterretningstjeneste i USA, FBI, fremgår det noget overraskende, at selveste Walt Disney faktisk var tophemmelig spion gennem hele 26 år. Fra 1940 frem til sin død i 1966.

Rent faktisk er det ikke decideret en nyhed, for allerede i 1993 kunne den velrenommerede avis The New York Times afsløre sammenhænden mellem efterforskerne i FBI og den folkekære tegnefilmskaber.

Ifølge offentliggjorte dokumenter fra FBI – frit tilgængelige på egen hjemmeside – var Disneys primære arbejdsopgave at stikke kolleger i branchen, der havde kommunistiske eller landsskadelige tanker og tendenser. Det samme fremgår af den 25 år gamle artikel på New York Times.

Navnene på Hollywood-personer, som Walt Disney har udpeget som landsskadelige, er i de officielle papirer streget ud, så det vides ikke, hvad der er sket med dem – eller hvem de er.

I 1954 blev Walt Disney, hvis politiske overbevisning aldrig var en hemmelighed, udnævnt som en såkaldt betroet kilde af den legendariske FBI-direktør J. Edgar Hoover. Det betød, at han nu var en direkte kilde til information.

Som hemmelig stikker rapporterede Disney om skuespillere, forfattere, producenter, instruktører og en lang række andre filmfolk. Han holdt Hoover og FBI orienteret om, hvad især fagforeningerne i film-paradiset foretog sig.

Allerede i 1936 refererede FBI-direktøren til et samarbejde med Walt Disney, skrev New York Times i 1993-artiklen “Disney link to the FBI and Hoover is disclosed“.

I et memorandum skrev J. Edgar Hoover en række detaljer angående Walt Disney og samarbejdet med selv samme. Det er for NY Times uklart, hvad dokumentet betyder og påpeger, men det viser begyndelsen af de to parters samarbejde, der strakte sig langt ind i 1960’erne.

Du kan selv læse alle de offentlige Disney-papirer hos FBI her.

Powered by Labrador CMS