Elsket stjerne lider af frygtet sygdom: Lever et rigere liv nu

MASH-stjernen Alan Alda lider på fjerde år af nervesygdommen Parkinsons

Alan Alda, der spillede Hawkeye i tv-serien MASH, har lidt af Parkinsons sygdom i tre et halvt år. (Foto: Scanpix)
Alan Alda, der spillede Hawkeye i tv-serien MASH, har lidt af Parkinsons sygdom i tre et halvt år. (Foto: Scanpix)
Udgivet Opdateret

I et åbenhjertigt interview på amerikansk tv har MASH-stjernen Alan Alda fortalt, at han lever med nervesygdommen Parkinsons.

Ifølge Washington Post fortalte skuespilleren i programmet CBS This Morning, at han har lidt af sygdommen i tre et halvt år, men at han aldrig har haft et bedre liv.

– Det har slet ikke sat en stopper for mit liv, jeg lever et rigere liv end nogensinde før. Jeg gider ikke tænke på, at min tommelfinger lever sit eget liv – det er bare en af livets realiteter, sagde Alan Alda i programmet.

Skuespilleren gør sit til at holde sygdommen for døren. Han spiller tennis tre gange om ugen og dyrker boksning – og spiller stadig skuespil, holder foredrag og har lige startet en ny podcast.

Kastede en pude i hovedet på konen

Alda siger, at han blev opmærksom på sygdommen, da han begyndte at føre sine drømme ud i livet. Han havde læst, at et af symptomerne på sygdommen var, at man begyndte at gøre de ting i virkeligheden, man gjorde i sine drømme:

– Jeg drømte, at nogen angreb mig, og jeg kastede en sæk kartofler efter dem. Men hvad der i virkeligheden skete, var at jeg lå og kastede en pude i hovedet af min kone, siger Alan Alda.

Alan Alda er allerede involveret i velgørenhedsarbejde, der støtter formidling af forskning. Det vil han nu lægge endnu mere fokus på, samtidig med at han vil være en bannerfører for, at man sagtens kan leve med sygdommen:

– Fordi jeg er en slags kendis ville det måske være en hjælp for folk at høre fra mig, at der er ting man gøre, hvis man sætter sig ind i tingene og lytter til rigtig videnskab, siger Alan Alda.

Alan Alda har igennem sin skuespillerkarriere vundet seks Emmyer og en Golden Globe – og været nomineret til en Oscar for bedste birolle for sin rolle i filmen The Aviator.

Powered by Labrador CMS