Dropper dronningen

Barbados har annonceret, at de ønsker at få dronning Elizabeth fjernet som deres statsoverhoved.

Onsdag annoncerede Barbados, at de ikke ønsker dronning Elizabeth som statsoverhoved længere. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: POOL New/Ritzau Scanpix
Onsdag annoncerede Barbados, at de ikke ønsker dronning Elizabeth som statsoverhoved længere. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: POOL New/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Fra november 2021 er der mulighed for, at dronning Elizabeth mister endnu et land at være statsoverhoved for.

Onsdag annoncerede Barbados, at det havde et ønske om at fjerne den britiske dronning som dets statsoverhoved, når det har 55-års jubilæum for dets selvstændighed.

Det skriver People.

Deres eget statsoverhoved

Barbados er en del af Commonwealth, hvilket består af 54 lande, der tidligere har været britisk territorium. Lande, som den britiske kongefamilie fortsat betragter, som værende en vigtig del af dets styre.

Men nu vil Barbados være mere fri af det britiske kongehus, derfor blev det onsdag annonceret af landets Governor-General Sandra Mason, som er en titel den øverste repræsentant i lande, der er en del af Commonwealth, besidder.

– Tiden er inde for os til at efterlade vores koloniale fortid bag os. Barbadiere vil have et barbadisk statsoverhoved. Det er den ultimative erklæring af tro på, hvem vi er, og hvad vi er egnet til at udrette, lød det fra Sandra Mason.

Hun kunne også fortælle, at Barbados ønsker at vinke farvel til dronning Elizabeth som statsoverhoved, når landet kan fejre 55 år med selvstændighed.

Det betyder, at hvis det går som landet planlægger, så vil den britiske dronning ikke være statsoverhoved fra november 2021.

Talen, som Sandra Mason holdt, var skrevet af Barbados’ premierminister Mia Mottley, som i samarbejde med regeringen skal tage beslutningen.

Dronningen kommenterer

Siden 1625 har Storbritannien haft en relation til Barbados.

Hoffet bag den britiske familie har da også allerede reageret på Barbados’ annoncering.

En talsmand fra Buckingham Palace har oplyst, at den britiske kongefamilie ikke har en kommentar til det, men at det er en beslutning som skal tages af landets regering og folk i samhørighed.

Barbados’ udmelding er formentlig ikke kommet som et chok for dronning Elizabeth.

Mange lande, der er en del af Commonwealth, valgt at droppe dronningen som statsoverhoved i årene efter, at landene er blevet selvstændige.

Allerede i 1998 anbefalede regeringen, at Barbados skulle fjerne den britiske dronning som statsoverhoved. Barbados ønskede nemlig at følge lande som Guyana, Trinidad og Tobago, der gjorde det samme. Dengang skete det dog ikke.

Dronning Elizabeth er fortsat statsoverhoved i 15 lande heriblandt Canada, Australien og New Zealand.

Dronningen har besøgt Barbados mange gange, siden hun første gang besøgte landet i 1966.

Den caribiske ø har også været en yndet destination for øvrige medlemmer af den royale familie. Senest har prins Harry og prins Charles besøgt landet med forskellige formål.

Powered by Labrador CMS