Dronningen har i dag besøgt Prins Henriks båre

Den kongelige familie besøgte Christiansborg Slotskirke, inden dørene åbnes for offentligheden lørdag.

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankommer til castrum doloris i Christiansborg Slotskirke i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix. KLIK VIDERE OG SE KISTEN PÅ SIT LEJE OG BILLEDER FRA FREDAG AFTEN.
Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankommer til castrum doloris i Christiansborg Slotskirke i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix. KLIK VIDERE OG SE KISTEN PÅ SIT LEJE OG BILLEDER FRA FREDAG AFTEN.
Offentliggjort Sidst opdateret

Dronning Margrethe, kronprinseparret, prins Joachim og prinsesse Marie ankommer til Prins Jørgens Gård, hvorfra de går ind til Christiansborg Slotskirke for at aflægge prins Henriks båre et privat besøg.

Besøget sker, inden der senere lørdag åbnes op for offentligheden, der får mulighed for at besøge kirken og vise prins Henrik en sidste respekt.

Den kongelige familie har lørdag ønsket at ankomme af Prins Jørgens Gård for at få en mere privat indgang til kirken.

Se videoen fra Ritzau nedenunder…

Særligt leje

Prinsen ligger castrum doloris. Det vil sige, at hans båre ligger på en forhøjning i kirken.

Det er blevet oplyst fra kongehuset, at prinsens båre er lagt på en katafalk – en forhøjning – der er overdækket med et klæde af purpur fløjl.

I kirken står officerer fra både hæren, søværnet, flyvevåbnet og Hjemmeværnet æresvagt ved prinsens båre.

Det er en gammel tradition, at officererne står vagt, når en kongelig ligger på castrum doloris.

Vagtholdene består af otte officerer, hvor én vil være chef med rang af oberst eller kommandør, mens den næstkommanderende vil være en oberstløjtnant eller kommandørkaptajn.

Desuden vil der være to majorer eller orlogskaptajner, to kaptajner eller kaptajnløjtnanter og to premierløjtnanter.

Døde tirsdag aften

Prins Henrik sov tirsdag aften stille ind på Fredensborg Slot, efter at han tidligere på dagen var kommet hjem fra Rigshospitalet. Torsdag blev prinsens båre kørt fra Fredensborg til Amalienborg.

Fredag blev prins Henrik så kørt til Christiansborg Slotskirke. Imens fulgte kongefamilien med i biler, og de var kort inde i kirken til en mindre ceremoni.

25 personer deltog i den private ceremoni, men fra kongehusets side valgte man at offentliggøre en videooptagelse fra kirken, så offentligheden kunne komme med.

Offentligheden får adgang

Det er muligt for alle at se prinsen i castrum doloris fra lørdag eftermiddag klokken tre til lørdag aften klokken syv, søndag fra middag til syv om aftenen. Mandag er det muligt fra klokken 15 til klokken 19.

Prinsen skal ligge i castrum doloris indtil tirsdag, når han bliver bisat klokken 11 om formiddagen fra slotskirken. Det bliver en privat ceremoni.

Efterfølgende skal prinsen kremeres. Prinsens ønske var, at halvdelen af asken bliver spredt i de danske farvande. Den anden halvdel skal sættes ned i en urne i den private have i Fredensborg Slotshave.

Kongehuset gør opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere ved castrum doloris i slotskirken.

Se videooptagelsen fra fredag aften her:

Overførsel af H.K.H. Prins Henriks båre

H.M. Dronningen, Kronprinsparret og deres børn og D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie og deres børn deltog i dag i overførsel af H.K.H. Prins Henriks båre fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke. Video: Kongehuset ©

Opslået af Det danske kongehus på 16. februar 2018

Læs her om castrum doloris

* Castrum doloris betyder på latin sørgeforhøjning – smertens leje.

* Det er en kongelig skik at stille en lukket ligkiste offentligt til skue på en forhøjning i nogle dage inden begravelsen flankeret af en æresvagt.

* Skikken bruges normalt kun for statsoverhoveder. I Danmark er det de kongelige, mens det i andre lande uden monarki typisk er præsidenter.

* Castrum doloris er i modsætning til lit de parade, hvor liget ligger frit til beskuelse, når offentligheden defilerer forbi for at vise deres respekt.

* I det danske kongehus har der siden 1746 været skik for, at kisten står på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke nogle dage før bisættelsen i Roskilde Domkirke.

* Senest lå Frederik IX i 1972 og dronning Ingrid i 2000 på castrum doloris.

Kilde: Gyldendals Den Store Danske.

Powered by Labrador CMS