EU-forslag: Et dyrere Dankort uden flere fordele

Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Et EU-forslag risikerer at gøre Dankortet dyrere, uden at forbrugerne får flere fordele.

Det får nu en af aftaleparterne bag Dankort-systemet, Dansk Erhverv, til at frygte for Dankortets langsomme død.

»Vi er stærkt bekymrede, for som det er, ser systemet ud til at blive dyrere, uden at vi faktisk får nogle fordele. Det, synes vi, er meget ærgerligt, da Dankort-systemet kan ende med at blive så dyrt, at det er uinteressant for aftaleparterne at køre det videre og i stedet finde andre alternativer, der er bedre,« siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft til Berlingske Business.

Selv om ingen endnu ved, hvordan den endelige aftaler ender, måtte erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) tirsdag sande, at det sandsynligvis ikke vil lykkes for Dankortet at gå helt fri af de fælles EU-regler, som han ellers har kæmpet for siden forordningen blev fremsat.

Ifølge ministeren har den danske regering stået meget alene med dette synspunkt, og derfor er man indtil videre nået frem til en kompromis-løsning, som Henrik Sass Larsen kalder det.

Kompromiset kritiseres nu af Dansk Erhverv, der mener, at ministeren har benyttet sig af en forkert forhandlingstaktik.

»Der er ingen tvivl om, at man fra starten skulle have overvejet en anden strategi. Det virker som om, at man har handlet ud fra et mandat om, at man ville have fuld undtagelse. Man har ligesom glemt en række andre væsentlige punkter, der kunne have stillet Dankortet langt bedre, end vilkårene ser ud til at være nu,« siger Henrik Hyltoft.

Henrik Sass Larsen forsikrer dog, at regeringen fremover vil arbejde for at sikre den mest optimale løsning, og at regeringen endda vil gå så langt til at kræve ændringer i den nuværende Dankort-aftale, der ellers er fastsat frem til 2020.

Den melding skaber langt fra begejstring hos Dansk Erhverv.

»Man kan regulere omkring mange ting, men nu er det en gang en aftale som er indgået mellem detailhandlen, Nets og bankerne. Jeg kan ikke forestille mig, at man vil gå ind og blande sig politisk,« siger Henrik Hyltoft.

Den adm. direktør for Nets, Bo Nilsson, deler ikke i samme grad Dansk Erhvervs bekymring, og glæder sig over, at ministeren nu er parat til at revurdere den eksisterende danske lovgivning på området i samarbejde med parterne bag Dankortet.

“»Vi ser frem til en videre dialog med både bankerne og detailhandlen for i fællesskab at sikre, at Dankortet kan forblive det stærkeste og mest effektive betalingsalternativ, vi har herhjemme,« siger Bo Nilsson.

Powered by Labrador CMS