Dronningen åbnede helt særlig udstilling

En ganske personlig udstilling blev åbnet af dronningen selv.

Offentliggjort Sidst opdateret

Torsdag eftermiddag var der officielt åbning på Christiansborg Slot af udstillingen “En dronning værdig”, der er en udstilling med smykker, som majestæten på den ene eller anden måde har haft sine fingre i.

Artiklen fortsætter under videoen.

Dermed kan det siges, at Dronning Margrethe således er med til at indvie en udstilling med sine egne smykker på sit eget slot. Det er Kjøbenhavns Guldsmedelaug i samarbejde med Christiansborg Slot, der står bag udstillingen.

Den stort anlagte udstilling er i sig selv en særudstillingen, som indeholder værker udlånt af kongehuset – og det spænder vidt med både smykker og bestik, men også ‘pragtobjekter’, som kongehuset selv kalder dem.

– Helt særligt for udstillingen er Regentparrets gaver til hinanden, herunder Nautilpokalen, som Dronningen forærede Prins Henrik ved deres sølvbryllup. I dag er pokalen gået i arv til Kronprinsen, skriver Kongehuset på deres egen Instagram-profil.

Faktisk er der tale om et helt unikt indblik i ikke bare guldsmedefaget, men også i dronningens smykkeskrin. Under overskriften “mester, mæcen, monark” er det meningen, at udstillingen skal vise spændende eksempler på guld- og sølvværker bestilt af eller til Hendes Majestæt Dronningen. Heriblandt er der flere genstande, der ikke før har været udstillet for offentligheden.

Stor betydning

Som noget særligt indgår også gaver, som Regentparret gav hinanden gennem årene, et såkaldt toiletgarniture med margueritmotiver, som Tronfølgeren modtog på sin 18-års fødselsdag og flere imponerende andre værker.

Guldsmedekunst har altid spillet en stor rolle for konger og dronninger. Pragtgenstande har været med til at fremhæve deres særlige status, og vi andre har altid været betagede af de glitrende kunstværker,” siger museumsinspektør Mirja Thaulow, der har kurateret udstillingen i en pressemeddelelse. Hun fortsætter:

– Vi glæder os meget til at kunne vise disse unikke genstande til vores gæster. Det er jo en særlig oplevelse at kunne komme så tæt på smykker, man ellers kun ser på billeder. Her får publikum mulighed for at studere de smukke detaljer og det fine håndværk.

Dronningen bruger løbende Christiansborg Slot til både statsbesøg, gallamiddage og forskellige typer af audienser.

Dybt personlige smykker

Blandt de mange smykker kan du få lov at komme tæt på Majestætens blomstertiara i grønlandsk guld, som hun bar til Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag, som kreeret af guldsmed og Laugsbroder Nicolai Appel.

“Bag alle udstillingens værker har stået tre aktører: mesteren, der skaber værket; mæcenen, der bestiller værket og monarken, Dronning Margrethe. Det varierer fra værk til værk, hvem der har taget initiativet, men uden Monarken ville ingen af værkerne her være blevet skabt”, skriver guldsmedelauget selv om udstillingen.

Helt særligt for udstillingen, kan gæster også se nogle af Regentparrets kærlighedsgaver til hinanden. Du kan få en smagsprøve i galleriet over artiklen.

– Det bliver meget spændende, siger Maria Tsoskunoglu fra guldsmedelaugets sekretariat til Kendte.dk.

Efter de officielle åbningstaler, der fandt sted i Alexandersalen, fik Dronningen fremvist udstillingen, der er opstillet i håndbibliotekets lokaler på slottet.

En særlig pris blev uddelt

Inden udstillingen blev åbnet torsdag blev der uddelt den specielle pris Skt. Loye Pris, der uddeles til landets ”up-and-coming”-talent indenfor guldsmedegerningen, og i år skulle deltagerne præsentere værker inden for udstillingens emne – altså “En dronning værdig”.

Der var i alt tre nominerede: Marie Rimmen, Louise Frølund Bech og Nanna Obel. Her blev det Marie Rimmen, der vandt prisen.

Nationalmuséets festsal dannede en stemningsfyldt ramme om overrækkelsen af Kjøbenhavns Guldsmedelaugs Skt. Loye Pris på 100.000 kr. Oldermand Diana Holstein begrunder juryens valg således:

– Marie Rimmen har arbejdet indgående og konsekvent med sin egen fortolkning af temaet ”En dronning værdig”. Med sin transformationsfortælling, ”Nattens Dronning” viser hun et underspillet, nutidigt værk, som afspejler både håndværksmæssigt og kunstnerisk talent. Med seks halssmykker viser hun metamorfosen fra stringent og lukket til åben og organisk – et samlet værk, som viser en livscyklus, vi alle kan spejle os i. Den unge, lovende guldsmed har igennem hele Skt. Loye-forløbet vist respekt for det lille værk, hvori hun overrasker med raffinerede, mekaniske detaljer, der giver hvert enkelt smykke sin egen dybde.

Oldermand Diana Holstein har truffet valget i et samarbejde med den udpegede Skt. Loye Jury, som denne gang bestod af billedhugger Bjørn Nørgaard, EU Konkurrencekommissær Margrethe Vestager, Direktør for Kongernes Samling Thomas C. Thulstrup, sølvsmed og Viceoldermand Lone Løvschal og guldsmed og modtager af Skt. Loye Prisen 2015, guldsmed Christine Bukkehave.

Udstillingen i sin helhed kan ses i Dronningens Håndbibliotek og Forværelset, der begge er en del af De Kongelige Repræsentationslokaler. Udstillingen er tilgængelig med en almindelig entrébillet og varer indtil 15. december.

Powered by Labrador CMS