Dronning på skinnerne: Så majestætisk er Margrethes togvogn
Dronningens salonvogn er noget af en opgradering fra 'familiezonen'.
Du ved det måske ikke, men dronningen kører ikke kun rundt i kronebiler, flyver i helikopter og sejler med Dannebrog.
Majestæten har også sin helt egen togvogn, salonvogn, som hun fik i fødselsdagsgave af DSB i forbindelse med hendes 60 års fødselsdag.
Den salonvogn kan du se i galleriet over artiklen.
DSB har tidligere i en pressemeddelelse oplyst, at salonvognen er en tysk vogn, der kørte en kort periode fra slutningen af firserne og ind i halvfemserne som konference- og udflugtsvogn. Den udmærker sig ved at køre godt og ligge stabilt på skinnerne.
Dronning Margrethe deltog intensivt i planlægningen sammen med DSB’s designchef, Pia Bech Mathiesen. Indretningen samt valg af materialer og farver er sket i samarbejde med dronningen, som i planlægningsfasen har været en hyppig gæst i DSB’s designlaboratorium, hvor der har været opbygget en model af salonvognen.
Placering – en hemmelighed
I et svar til en kommentar på DSBs Facebookside oplyses det, at den 50 tons tunge salonvogn er malet i en særlig rødbrun farve, der kaldes H.M. marron (Hendes Majestæts marron).
Her kan man også læse, at den er på skinnerne cirka 10 gange om året – og især prins Henrik var glad for at køre i den.
Hvor den står, oplyser DSB, er dog en hemmelighed.
Kun en del af oprindelig vogn tilbage
Af den oprindelige vogn er der kun vognkassen og en del af undervognen tilbage. Under taget er der givet plads til elektriske installationer og et moderne aircondition anlæg. Der er indlagt vand til badeværelser og køkken og el til lysanlæg, mikroovn og køleskabe. Endelig er strømsystemet lavet, så vognen kan køre både i Danmark og resten af Europa.
Vognens indretning og møblering er blevet til i god dansk designtradition med de fineste materialer og naturprodukter. Træbeklædningen på væggene er finér af kirsebærtræ og møbler og vinduesrammer i massivt kirsebærtræ. Såvel sofagruppen som skænken, TV-skabet og spisebordet er specielt designet til salonen.
En af fordelene ved at have specialdesignede skabe i vognen er, at man kan indrette dem efter formålet. Således er alle skabe og andre flader beklædt foroven med skridsikkert materiale, så en opbremsning eller kurve ikke får glas og flasker til at falde på gulvet. Skænken, der også har køleskab, er indrettet med forede rum, så porcelæn og glas ikke klirrer og eventuelt går i stykker under kørslen.
Blå kant og Grand Prix
Som porcelæn er i øvrigt valgt Grethe Meyers Blåkant, mens bestikket er Kaj Bojesens Grand Prix. Glassene er Ideel designet af Per og Marlene Lütken. Blandt de møbler, der ikke er designet til vognen, er stole af Hans Wegener og Niels Jørgen Haugesen.
Salonvognen er 26,4 meter lang eller tre meter længere end den gamle. Det betyder, at salonen er blevet større og har god plads til både sofagruppe og spisebord. Omkring det specielt designede spisebord er det nu muligt at sidde otte personer til middag.
Gæsteværelser og tjenestekupeer
Belysningen overalt i vognen er indirekte i loftet suppleret blandt andet med de kendte PH-væglamper i salonen. Lysanlægget her er forsynet med dæmper, så man selv kan bestemme lysstyrken.
Fra salonen fører en gang ned langs vognens ene side og giver adgang til resten af vognen. Foruden regentparrets kupeer findes her to gæsteværelser, der er forbundet med en skydedør. Her er også tjenestekupeer og et fælles badeværelse.
For enden af gangen ligger et pantry. Her er kogeø med slingrekant og mikroovn, kaffemaskine og køleskab samt naturligvis en vask med varmt og koldt vand. På væggen ved pantryet er der indbygget et panel med lamper, så personalet kan se, hvor der ringes fra.
Blink blink
Klædeskabene i de kongelige gemakker kan åbnes ude fra gangen, så personalet kan hænge rent tøj på plads. En lille lampe ovenover døren sikrer, at man ikke kommer til at åbne samtidig med dronningen eller prinsen.
Dronning Margrethe har ved ønsker til indretningen taget hensyn til, at den gamle salonvogn, som nu sendes på museum, skulle være så intakt som muligt. Derfor tager hun ikke noget med over i den nye undtagen Helge Refn billeder, som nu pryder væggene i salonen.
Aftale om reproduktioner
Efter aftale med kunstnerens familie har DSB fået lov til at lave reproduktioner af billederne, så de kan blive hængt op i den gamle salonvogn, som skal indgå i Danmarks Jernbanemuseums samling af kongelige salonvogne. Originalbillederne er allerede ophængt i den nye salonvogn.
Salonvognen er DSB’s ejendom, men bliver stillet til rådighed for kongehuset ved rejser i ind- og udland.