Dronning Elizabeth fylder 94 efter krisefyldt år
Krisehåndtering har stået højt på listen over opgaver for britiske dronning Elizabeth, som tirsdag fylder 94.
Storbritanniens dronning Elizabeth er verdens længst siddende monark. I 68 år har hun siddet på den britiske trone, og tirsdag den 21. april kan hun fejre sin 94-års fødselsdag.
Men selv med en vis portion erfaring i bagagen, er der fortsat store udfordringer ved at være dronning af Storbritannien – både udadtil i samfundet og indadtil i det britiske kongehus.
Talte til folket
Udadtil har dronning Elizabeth så sent som i april helt ekstraordinært tonet frem på briternes tv-skærme to gange på en uge for at tale direkte til sin befolkning i anledning af coronakrisen.
Søndag den 5. april og søndag den 12. april holdt hun dermed sin femte og sjette tv-tale til nationen i løbet af sin 68 år lange regeringstid, hvis man ser bort fra den årlige juletale.
I talerne opfordrede dronningen briterne til at holde sammen i den svære tid og fortsætte med at holde afstand for at bekæmpe Covid-19-epidemien.
Hun trak blandt andet på sine erindringer fra Anden Verdenskrig og nævnte den første tale, som hun holdt sammen med sin søster, prinsesse Margaret, i 1940, da krigen hærgede.
– Som børn talte vi her på Windsor til de børn, der var blevet evakueret fra deres hjem og sendt væk for deres egen sikkerheds skyld.
– I dag føler mange igen den smertefulde følelse af adskillelse fra deres kære. Men nu som dengang ved vi inderst inde, at det er det rigtige at gøre, sagde dronningen.
Hun holdt talerne fra Windsor Castle, hvor hun sammen med sin mand, 98-årige prins Philip, opholder sig for at undgå at blive smittet.
Søn i skandale
Dronning Elizabeth og prins Philip har været gift i mere end syv årtier, siden de sagde ja til hinanden i Westminster Abbey i hjertet af London den 20. november 1947.
De er forældre til prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward og har desuden otte børnebørn og otte oldebørn.
Og også indadtil i det britiske kongehus har der været kriser i det forgangne år.
Dronningen har blandt andet måttet lægge øre til den verserende skandalesag, der indbefatter hendes næstældste søn, prins Andrew, som i november trak sig fra sine officielle forpligtelser. Prinsen gav i den forbindelse en forklaring om, at den verserende sag medførte “omfattende forstyrrelser” i prinsens royale arbejde.
Det skete, efter prinsen var blevet sat i forbindelse med forretningsmanden Jeffrey Epstein, som i august 2019 tog sit eget liv, da han afventede en omfattende retssag om menneskehandel og overgreb på mindreårige.
Prins Andrew har ovenikøbet i et udskældt interview udtalt sig om sit venskab til Jeffrey Epstein, ligesom at prinsen forholdt sig til en anklage om, at han havde tvunget sig til sex med en mindreårig kvinde. En anklage, der af Buckingham Palace, benægtes.
Barnebarn trådt tilbage
Derudover har dronning Elizabeth været sat på prøve i forhold til sit barnebarn prins Harry.
For at slippe for pressens søgelys har prins Harry sammen med sin hustru, hertuginde Meghan, valgt at træde tilbage som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus og begynde et nyt liv i USA med deres søn, Archie.
Det royale pars beslutning om at træde tilbage chokerede verden, og efter annonceringen måtte dronning Elizabeth indkalde til hastemøde med sin ældste søn og tronarving, prins Charles, og hans to sønner, William og Harry, for at forhandle vilkårene for aftrædelsen på plads.
Familien aftalte, at prins Harry og hertuginde Meghan skulle frasige sig deres royale titler og retten til apanage.
Trods de mange kriser og det turbulente år i det britiske kongehus er dronning Elizabeth dog fortsat en af de mest populære personer i Storbritannien.
I november 2019 svarede 72 procent af de deltagene i en meningsmåling, at de havde et positivt indtryk af dronningen.
Prins Charles, der er næste person i rækken til tronen, fik kun opbakning fra 46 procent.